CE: Interzicerea steagului UE la Eurovision este o greșeală regretabilă ce trebuie reparată anul viitor

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
CE: Interzicerea steagului UE la Eurovision este o greșeală regretabilă ce trebuie reparată anul viitor / Foto: Pixabay, de NakNakNak
CE: Interzicerea steagului UE la Eurovision este o greșeală regretabilă ce trebuie reparată anul viitor / Foto: Pixabay, de NakNakNak

Interzicerea steagului Uniunii Europene (UE) în cadrul concursului Eurovision este "o greșeală complet regretabilă", care trebuie rectificată anul viitor, conform unui comunicat publicat luni de Comisia Europeană (CE), transmite Reuters.

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (European Broadcasting Union - EBU), organizatorul Eurovision, a explicat că televiziunea gazdă suedeză SVT a decis să restricționeze numărul de steaguri permise în sala din Malmo, limitându-le la cele ale țărilor participante și la steagul curcubeu, simbol al comunității LGBTQ+.

În urma acestei decizii, steagul Uniunii Europene (UE), care a fost frecvent prezent la Eurovisionul din 2023, a fost interzis. Mai mulți participanți au raportat pe platformele de socializare că agenții de securitate de la eveniment le-au refuzat intrarea cu steagul UE.

Comisia Europeană a subliniat că steagul cu cele 12 stele aurii reprezintă toate statele membre ale UE și, în același timp, este un simbol pentru cele 46 de națiuni membre ale Consiliului Europei, de la Islanda până în Azerbaidjan.

"Cu siguranţă că este complet regretabil că steagul tuturor statelor membre ale UE care au participat la competiţie precum şi al altor state care fac parte din Consiliul Europei nu a putut fi prezent", a declarat Eric Mamer, purtător de cuvânt al Comisiei. "Putem cu siguranţă să încurajăm EBU să înţeleagă că aceasta este o greşeală şi apoi este decizia lor în legătură cu modul în care vor proceda", a mai adăugat el.

Margaritas Schinas, vicepreşedinta Comisiei însărcinată cu cultura, ridică această chestiune cu reprezentanţii EBU luni, iar conform purtătorului de cuvânt discuţia se anunţă a fi "foarte animată".

EBU a mai precizat că regulile privind steagurile au fost aplicate mai strict de către agenţii de pază la ediţia din acest an din cauza tensiunilor geopolitice crescute. Mai multe sute de demonstranţi fluturând steaguri palestiniene s-au adunat în centrul oraşului Malmo pentru a protesta împotriva participării Israelului la Eurovision în contextul campaniei militare israeliene din Gaza.

"Vom examina din nou regulile privind steagurile pentru anul 2025 alături de noua televiziune gazdă SRG SSR", a anunţat EBU cu privire la ediţia de anul viitor a Eurovision, ce va fi organizată în Elveţia. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel