Ce este ”Setsuden”, strategia japoneză de economisire a energiei electrice. Ar putea fi aplicată și în Europa?

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Putem spune că criza energetică prin care a trecut Japonia în urmă cu un deceniu oferă lecţii importante gospodăriilor şi companiilor, mai ales în contextul actual când se face apel la economisirea energetică.

Conceptul de SETSUDEN, adică economisirea energiei electrice, a devenit un proiect naţional în Japonia după catastrofa de la Fukushima din luna martie 2011.

În săptămânile şi lunile care au urmat după accidentul de la centrala nucleară Fukushima, centrele comerciale au oprit scările rulante, uzinele au redus programul de funcţionare a liniilor de asamblare, iar sălile de jocuri, renumitele pachinko, au fost temporar închise.

"Trebuie să facem ceva, altfel ne vom confrunta cu un dezastru"

La acel moment atitudinea multor japonezi a fost una de tipul "trebuie să facem ceva, altfel ne vom confrunta cu un dezastru", îşi aminteşte Koichiro Tanaka de la Institute of Energy Economics din Japonia (IEEJ).

Un rol important l-a avut şi presiunea socială intensă, similară cu cea care a asigurat că aproape toată populaţia a purtat mască în timpul pandemiei, a admis Tanaka, scrie Wall Street.

Măsurile din cadrul conceptului Setsuden

După accidentul de la centrala Fukushima, operatorul centralei, compania Tokyo Electric Power Co., a pierdut aproximativ 40% din capacitatea de producţie de energie electrică.

Imediat după accident, compania de utilităţi a anunţat un orar în care furnizarea electricităţii a fost întreruptă şi în săptămânile care au urmat a oprit, intermitent, luminile în diferite zone ale capitalei Tokyo. Ulterior, compania a reuşit să repornească centralele mai vechi care funcţionau pe cărbune şi gaze naturale.

În luna mai a anului 2011, Guvernul japonez i-a îndemnat pe cetăţenii şi companiile din Tokyo şi nordul Japoniei să îşi reducă consumul de electricitate cu 15% în perioadele de vârf de consum din timpul verii. Măsuri similare sunt adoptate şi în acest an în Japonia pentru a răspunde la situaţia tensionată din aprovizionarea cu energie.

Majoritatea companiilor japoneze au adoptat măsuri de austeritate încă din 2011, stingând luminile şi oprind lifturile. Ministerul japonez al Mediului a vizat o reducere şi mai mare a consumului de electricitate, cu 25%, prin măsuri precum oprirea a jumătate din imprimantele sale în orele de vârf de consum şi prin solicitările trimise angajaţilor să îşi aducă de acasă propriile lor băuturi răcoritoare astfel încât automatele de vânzări din cadrul instituţiei să poată fi scoase din priză.

Echipele profesioniste de baseball şi fotbal din Japonia au încetat să mai joace meciuri în nocturnă şi au mutat partidele în cursul după-amiezii pentru a reduce cererea de iluminat. Managerii din birouri au modificat temperatura de funcţionare a aparatelor de aer condiţionat şi i-au încurajat pe angajaţi să adopte campania guvernamentală 'Cool Biz' privind purtarea de haine lejere în timpul verii.

"În cazul europenilor, având în vedere că reţelele lor sunt interconectate, ar putea exista concepţia că în situaţii de criză vor putea fi în continuare aprovizionaţi de undeva. Aici în Japonia nu avem luxul acesta. Totul depinde numai de noi", spune Koichiro Tanaka.

Citește și: 

Val Vâlcu: Să ne uităm pe ce prime stau directorii la Romgaz. Decât să faci investiții, e mai ușor încasezi când se învârte contorul ca nebunul

Val Vâlcu a discutat despre criza gazelor, dar și despre încercările Moscovei de a manipula opinia publică europeană.

Jurnalistul Val Vâlcu a comentat situația în care se găsește România, din punct de vedere al crizei gazelor.

Acesta remarcă faptul că statul român stă pe un depozit uriaș de gaze, descoperit în județul Buzău, dar nu face nimic pentru a începe lucrările de forare.

”PNL nu a pus reflectorul pe măsura aberantă de a crește impozitele și taxele în criză. 

PNL are ministerul economiei și PSD tot arată cu degetul. E drept, a găsit și ce arăta, dar haideți să ne uităm un pic nu doar la ministere. Ok, este o problemă cu prețul gazului, dar principala problemă este să ai gaz.

Iată, Radu Popa spunea alaltăieri la DCNews că ai cel mai mare zăcământ de gaze onshore, pe uscat, la Caragele, și nu a fost dusă nici măcar prima țeavă să se foreze acolo.

Hai, să ne uităm pe ce salarii, pe ce venituri, pe ce prime stau directorii de la Romgaz, care ar au interes să-și ia bonus dacă veniturile companiei sunt mai mari. Așa, să te organizezi tu - foraje, toate investițiile necesare, e greu, e bătaie de cap. Nu, mai bine stai tu frumos și încasezi că se învârte contorul ăla ca nebunul?”, se întreabă jurnalistul. Citește  mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel