Ce au pătimit rușii care au refuzat să lupte: „Mi-au bătut fiul pentru că n-a vrut să participe la războiul din Ucraina”

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Ce au pătimit rușii care au refuzat să lupte: „Mi-au bătut fiul pentru că n-a vrut să participe la războiul din Ucraina”
Ce au pătimit rușii care au refuzat să lupte: „Mi-au bătut fiul pentru că n-a vrut să participe la războiul din Ucraina”

Serghei și-a implorat fiul să nu meargă la război în Ucraina. "Ai rude acolo. Doar spune-le că nu vrei", își amintește Serghei că i-a spus lui Stas, care este ofițer de armată. "Dar a spus că va pleca. A crezut că este corect. I-am spus că este un zombie. Și că, din păcate, viața îi va dovedi asta."

 

Serghei și Stas nu sunt numele lor adevărate, dar BBC a încercat să le protejeze identitatea. 

„Așa că a plecat în Ucraina. Apoi am început să primesc mesaje de la el în care mă întreba ce s-ar întâmpla dacă refuză să lupte”.

Stas i-a spus tatălui său despre o anumită bătălie.

„El a spus că soldaților [ruși] nu li s-a oferit niciun fel de acoperire; nu a existat nicio strângere de informații; nicio pregătire. Li s-a ordonat să avanseze, dar nimeni nu știa ce urmează.

„Refuzul de a lupta a fost o decizie dificilă pentru el. I-am spus: „Mai fă-o. Acesta nu este războiul nostru. Nu este un război de eliberare”. El a spus că își va pune refuzul în scris. El și alți câțiva care au decis să refuze li s-au luat armele și au fost puși sub pază înarmată”.

Serghei a făcut mai multe călătorii în prima linie pentru a încerca să asigure eliberarea fiului său. El a bombardat oficiali militari, procurori și anchetatori cu cereri de ajutor.

În cele din urmă, eforturile lui au dat roade. Stas a fost trimis înapoi în Rusia. I-a dezvăluit tatălui său ce i s-a întâmplat în detenție: cum un „alt grup” de soldați ruși încercase să-l forțeze să lupte.

"L-au bătut și apoi l-au scos afară de parcă ar fi vrut să-l împuște. L-au pus să se întindă la pământ și i-au spus să numere până la zece. A refuzat. Așa că l-au bătut peste cap. Mi-a spus că fața lui era plină de sânge.

„Atunci l-au dus într-o cameră și i-au spus: „Vii cu noi, altfel te omorăm”. Dar apoi cineva a spus că îl vor duce pe fiul meu la muncă în magazie.”

Stas era ofițer în serviciu când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie. Președintele Vladimir Putin a promis că doar soldații profesioniști vor lua parte la „operația sa militară specială”.

Dar până în septembrie totul se schimbase. Președintele a anunțat ceea ce el a numit o „mobilizare parțială”, recrutând sute de mii de cetățeni ruși în forțele armate.

Multe dintre trupele nou mobilizate s-au plâns rapid că sunt trimiși într-o zonă de război fără echipament suficient sau pregătire adecvată. Din Ucraina au existat mai multe rapoarte despre reținerea trupelor ruse mobilizate - în unele cazuri, închise în pivnițe și subsoluri - pentru că au refuzat să se întoarcă în prima linie.

„Este o modalitate de a-i face pe oameni să se întoarcă în acea baie de sânge”, spune Elena Popova de la Mișcarea Obiectitorilor de Conștiință din Rusia. "Scopul comandanților este să-i țină pe soldați acolo jos. Comandanții cunosc doar violența și intimidarea. Dar nu poți forța oamenii să lupte."

Pentru unii ruși, refuzul de a se întoarce în prima linie poate fi o atitudine morală. Dar există o explicație mai comună.

„Cei care refuză să lupte o fac pentru că au petrecut suficient timp în prima linie”, explică Elena Popova. "Un alt motiv este felul în care sunt tratați. Au petrecut timp în tranșee, le este frig și le este foame, iar când se întorc, tratamentul din partea comandanților e plin de urlete și jigniri."

Autoritățile ruse resping informațiile despre soldații deziluzionați și centrele de detenție ca fiind știri false.

„Nu avem lagăre sau facilități de încarcerare sau altele asemenea spații [pentru soldații ruși]”, a insistat președintele Putin la începutul acestei luni. "Aceasta sunt toate prostii și afirmații false și nu există nimic care să le susțină."

„Nu avem probleme cu soldații care părăsesc pozițiile de luptă”, a continuat liderul de la Kremlin. "Într-o situație în care sunt bombardări sau cad bombe, toți oamenii normali reacționează la asta, chiar și la nivel fiziologic. Dar după o anumită perioadă de adaptare, oamenii noștri luptă genial."

Andrei, un locotenent rus, a încetat lupta. Destașat în Ucraina în iulie, Andrei a fost plasat în detenție pentru că a refuzat să execute ordinele. A reușit să o contacteze pe mama sa, Oxana, înapoi în Rusia, pentru a-i spune ce se întâmplă. 

„Mi-a spus că a refuzat să-și conducă oamenii la o moarte sigură”, îmi spune Oxana. „Ca ofițer, a înțeles că, dacă mergeau înainte, nu vor ieși în viață. Pentru asta l-au trimis pe fiul meu la un centru de detenție. Apoi am primit un mesaj text în care se spunea că el și alți patru ofițeri fuseseră puși într-un subsol. Nu au fost văzuți de cinci luni”.

"Mai târziu mi s-a spus că clădirea în care se aflau a fost bombardată și că toți cei cinci bărbați sunt dispăruți. Au spus că nu au fost găsite rămășițe.  Modul în care fiul meu a fost tratat nu a fost doar ilegal, ci a fost inuman”.

Întors în sufrageria lui, Serghei îmi spune că ceea ce s-a întâmplat cu Stas în Ucraina i-a apropiat.

„Suntem pe aceeași lungime de undă acum”, îmi spune Serghei. „Zidul neînțelegerii dintre noi a dispărut. Toată bravada lui a dispărut. Fiul meu mi-a spus: „N-am crezut niciodată că propria mea țară mă va trata în acest fel.” S-a schimbat complet. A înțeles acum.”

"Oamenii de aici nu înțeleg în cât de mult pericol suntem. Nu din partea adversă. Ci din partea noastră."

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel