CDC ridică o alertă pentru variola maimuței. Până acum circulă două tulpini

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Social
Sursă foto: Pexels (Gerd Altmann)
Sursă foto: Pexels (Gerd Altmann)

CDC a ridicat nivelul de alertă întrucât numărul de cazuri de variola maimuței de la nivel global au depășit cifra de 1.000. 

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) a emis o serie de îndrumări împotriva variolei maimuțelor, îndemnând călătorii să ia măsuri de precauție suplimentare, inclusiv purtarea măștilor de față, deoarece cazurile globale cu infecția virusului depășesc 1.000.

Alerta este ridicată pentru următoarele 2 luni, încurajând oamenii să ”practice măsuri de precauție sporite” pentru a opri focarul, care s-a răspândit în 29 de țări non-endemice în ultima lună. Cel mai înalt nivel de alertă, nivelul 3, ar avertiza împotriva călătoriilor neesențiale.

Este indicată evitarea contactului cu persoanele infectate sau cu semne ale infecției

În timp ce autoritatea de sănătate publică a declarat că riscul pentru publicul larg rămâne scăzut, alerta sporită încurajează oamenii să evite contactul strâns cu persoanele bolnave, inclusiv cu cele cu leziuni cutanate sau genitale, precum și cu animalele bolnave sau moarte, scrie CNBC. De asemenea, CDC îi îndeamnă pe cei care prezintă simptome ale virusului, cum ar fi o erupție cutanată sau leziuni inexplicabile, să evite contactul cu alții și să contacteze furnizorul de asistență medicală pentru îndrumare.

Variola maimuței este o boală rară cauzată de infecția cu virusul variolei maimuței, cu simptome care includ erupții cutanate, febră, dureri de cap, dureri musculare, umflături și dureri de spate. Virusul este de obicei endemic în țările din Africa Centrală și de Vest, dar recentul focar din America de Nord, Europa și Australia a derutat profesioniștii din domeniul sănătății și a ridicat temeri de răspândire în comunitate.

Până luni existau 1.019 cazuri confirmate și suspectate de variola maimuței, raportate în 29 de țări, potrivit CDC. Regatul Unit a înregistrat de departe cele mai multe cazuri, cu 302 infecții suspectate și confirmate. Este urmată de Spania cu 198, Portugalia cu 153 și Canada cu 80.

SUA detectează două tulpini de variola de maimuței

Experții în sănătate au căutat indicii cu privire la sursa focarului, care a fost legată de istoricul de călătoriile din țările endemice. Conducătorul tehnic al Organizației Mondiale a Sănătății pentru variola maimuței a declarat miercuri că virusul s-ar fi putut transmite nedetectat în țările neendemice de „săptămâni, luni sau posibil câțiva ani”.

Până de curând, se credea că focarul actual a derivat din tulpina de virus din Africa de Vest, care produce boli mai puțin severe decât alte variante și are o rată a mortalității de 1%. Cu toate acestea, CDC a declarat vineri că cel puțin două variante genetice distincte de variola maimuței circulă în prezent în SUA, sporind confuzia experților în sănătate. SUA au raportat până acum 30 de cazuri de infecție în total.

”Deși sunt similare între ele, analiza lor genetică arată că nu sunt legate între ele”, a declarat Jennifer McQuiston, director adjunct al diviziei de patologie și agenți patogeni cu consecințe mari a CDC, despre cele două variante, la un briefing de presă de vineri.  

McQuiston a spus că este probabil ca cele două tulpini să provină din două cazuri diferite în care virusul s-a răspândit de la animale la oameni în Africa, înainte de a se răspândi prin contact de la persoană la persoană.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel