Cîțu spune când va fi prea târziu pentru a mai opri INFLAȚIA: Îmi este teamă că va fi scăpat de sub control fenomenul

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

Fostul premier a explicat la DC News care este pericolul legat de rata inflației în 2022.

Cîțu a pasat Băncii Naționale responsabilitatea gestionării inflației, fostul premier și ministru de finanțe fiind de părere că Executivul are  doar un rol de sprijinire.

”Toate sunt legate iar, până la urmă, inflația îi afectează foarte mult pe cei cu venituri mici. (...) Trebuie să fim foarte atenți la rata inflației și trebuie să ne uităm foarte atent la Banca Centrală pentru că BNR este responsabilă cu dinamica prețurilor.

Inflația este în obiectivul Băncii Centrale și am încredere că BNR știe să reducă rata inflației. Anul trecut am ajutat BNR prin reducerea deficitului de la 10, al sub 7%. E nevoie și în continuare, mai ales că că BNR a început să crească dobânzile. În acest context, dacă deficitul nu scade mai rapid, prețurile nu vor scădea pentru că această creștere a dobânzilor se adaugă la costuri.

E important ca politica fiscală să rămână fermă și să nu depășim deficitul de 5,84%, ba din contră, eu spun că e nevoie de un deficit spre 5%, dacă vrem să nu avem inflație” apreciază Cîțu.

Momentul de cotitură

Politica fiscală poate doar să ajute și am încredere că Banca Centrală va ști să reducă rapid rata inflației pentru că, dacă rata inflației rămâne peste 8% până prin martie-aprilie, îmi este teamă că va fi scăpat de sub control fenomenul inflaționist în  2022.

Am încredere și am avut încredere tot timpul în BNR, pentru că Banca Națională sunt sigur că ar fi acționat în timpul anului trecut, dacă vedea vreun pericol permanent sau o inflație care rămâne sus mult timp.

BNR nu a luat o decizie până spre finalul anului, când a început să crească ușor dobânzile, ceea ce îmi spune că Banca Națională nu este îngrijorată că inflația va fi mult peste țintă. BNR avea instrumente să reducă, dacă dorea, această dinamică a inflației.

De aceea este foarte important ca BNR să acționeze acum ca să reducă rata inflației, dar sunt sigur că știe ce face.

Dacă inflația rămâne mare în perioada următoare, și dacă nu este ajutată de politica fiscală, îmi este teamă că vom vedea o spirală cu prețuri și dobânzi care cresc, care îi afectează pe românii cu venituri mici, pentru că cei cu venituri mari știu să se descurce”, a subliniat fostul premier.

Citește și: Cîțu îl contrazice pe Popescu: Nu se poate să nu plătești. Sper să vină să corecteze

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel