Câți bani faci în 5 ani, dacă renunți la 5 lei pe ZI. Calculul care te încurajează să faci ECONOMII

Autorul articolului: Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Cum poți să faci economii. Câți bani economisești dacă renunți la 5 lei pe zi. Calcul pentru 5 și 10 ani.

Pandemia de COVID-19 a provocat mari probleme economice în întreaga lume, iar economiile au fost grav afectate, ba chiar în ceea ce-i privește români, mulți nici nu au aceasta noțiune. 

Potrivit unul studiu realizat de Erste Group, jumătate dintre români consideră că este foarte important să economisească și 7 din 10 nu au o rutină de economisire. 

Câți bani economisim dacă renunțăm la 5 lei pe zi. Calcul pentru 5 și 10 ani. "Trebuie să economisim și să investim lunar"

 

Iancu Guda, realizatorul emisiunii "Banii în mişcare" de la Digi24, a vorbit despre pașii pe care trebuie să-i urmăm pentru a putea face economii, unul dintre cei mai importanți fiind să renunțăm la câteva mici plăceri pentru care cheltuim fără să ne dăm seama.

Analiștii financiari ne dau și un exemplu, dacă renunțăm la o cheltuială de 5 lei în fiecare zi, în 5 ani putem să ajungem la aproape 10.000 de lei și în 10 ani la 21.000 de lei.

"Trebuie să economisim și să investim lunar, deci să fie un obicei, nu din când în când, sau când primim o moștenire sau vindem ceva. Apoi diversificat într-un portofoliu pe piața de capital și să gândim pe termen lung, prin replicarea indicelui bursier, ceea ce ar trebui să ne aducă un randament cu tot cu dividente de 10% pe an, adică la 6-7 ani să ne dublăm banii", susține Iancu Guda.

Cum poți să economisești: În momentul în care încasăm salariul, în secunda doi punem de o parte 10-20% pentru noi

 

În plus, analistul financiar Irina Chițu susține că: "ne facem un buget personal în scris, pe ce vrem noi, de mână, poate un Excel, o aplicație pe mobil, că sunt atâtea pe mobil, important e să avem în vedere ce bani ne intră în casă și pe ce se duc, pentru că numai când le vedem și le punem pe hârtie putem să economisim cel puțin 10%.

În momentul în care încasăm salariul, în secunda doi punem de o parte 10-20% pentru noi, nu pentru facturi, impozite și așa mai departe. Puneți de o parte pentru obiectivul tău și ideal e ca 50% din buget să se ducă pe nevoi, 20% pe economii și viitoare investiții și 30% pentru dorințe".

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel