Cât timp mai avem la dispoziție pentru a scăpa de COVID și care ar fi ”Scenariul apocalipsei”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social

Pe măsură ce varianta Delta scade în intensitate în tot mai multe regiuni ale lumii, oamenii de știință încearcă să prevadă ce se va întâmpla.

Țările care scapă primele, cât timp mai avem ca să controlăm pandemia, cum va evolua situația, dar și care sunt scenariile negre.

Mai mulți experți în epidemiologia bolilor infecțioase, intervievați de Reuters, au spus se așteaptă ca primele țări care vor ieși din pandemie vor fi cele cu un grad mare de imunizare a populației ca urmare a vaccinării intensive și a imunității căpătate pe cale naturală.

 

Țările care scapă primele de COVID

 

Statele Unite, Marea Britanie, Portugalia și India sunt primele țări care ar putea scăpa, dar experții avertizează că SARS-CoV-2 rămâne un virus imprevizibil care suferă mutații pe măsură ce se răspândește în rândul populației nevaccinate.

 

Totuși, nimeni nu ar exclude complet ceea ce unii au numit ”scenariul apocalipsei”, în care virusul suferă mutații până la punctul în care se sustrage imunității colective, câștigată atât de greu. Cu toate acestea, ei s-au declarat încrezători că o mare parte dintre țări vor fi lăsat în urmă ce a fost mai rău.

 

Cât timp mai avem până nu e prea târziu

 

„Credem că mai avem timp până la sfârșitul anului 2022 ca să obținem controlul asupra acestui virus... și să putem reduce semnificativ bolile grave și decesul”, a spus epidemiologul Maria Van Kerkhove, oficial din conducerea OMS.

Până la sfârșitul anului 2022, OMS își propune ca 70% din populația lumii să fie vaccinată.

„Dacă vom atinge această țintă, ne vom afla într-o situație foarte, foarte diferită din punct de vedere epidemiologic”, a spus Van Kerkhove.

Între timp, ea își face griji că țările vor ridica prematur măsurile de precauție legate de COVID. „Este uimitor pentru mine să văd atâția oameni pe străzi, de parcă totul s-a terminat”.

 

Experții: Pandemia regresează. Exemplul negativ, România

 

Cazurile și decesele de COVID-19 au scăzut din august în aproape toate regiunile lumii, potrivit raportului OMS din 26 octombrie.

Europa a fost o excepție, Delta făcând noi ravagii în țări cu acoperire scăzută de vaccinare, cum ar fi Rusia și România, precum și în locuri care au ridicat regulile de purtare a măștilor. 

Delta a contribuit, de asemenea, la creșterea infecțiilor în țări precum Singapore și China, care au rate ridicate de vaccinare, dar imunitate naturală redusă datorită măsurilor de izolare mult mai stricte.

Mai mulți experți au spus că se așteaptă ca valul Delta SUA să se încheie în această lună și să reprezinte ultima creștere majoră a COVID-19.

Chiar și acolo unde cazurile cresc pe măsură ce țările elimină restricțiile pandemice, ca în Marea Britanie, vaccinurile par să prevină cazurile foarte grave.

 

Covidul ia calea rujeolei sau a gripei?

Se așteaptă în continuare ca COVID-19 să rămână un factor important la îmbolnăvire și deces în anii următori, la fel ca și alte boli endemice, cum ar fi malaria.

Unii experți spun că virusul se va comporta în cele din urmă mai mult ca rujeola, care încă provoacă focare în populațiile în care acoperirea vaccinării este scăzută.

Alții văd COVID-19 devenind mai mult o boală respiratorie sezonieră, cum ar fi gripa. Sau, virusul ar putea deveni mai puțin ucigaș, afectând în mare parte copiii, dar asta ar putea dura decenii, au spus unii experți.

Neil Ferguson, epidemiolog la Imperial College din Londra se așteaptă la decese peste medie în Marea Britanie din cauza bolilor respiratorii cauzate de COVID-19 în următorii doi până la cinci ani, dar spune că acest lucru este puțin probabil să copleșească sistemele de sănătate sau să impună reimpunerea restricțiilor.

„Va fi o evoluție treptată”, a spus Ferguson. „Vom trata un virus mai rezistent”.

Trevor Bedford, un virolog la Fred Hutchinson Cancer Center, care a urmărit evoluția SARS-CoV-2, vede un val de iarnă mai blând în Statele Unite, urmat de o tranziție la o boală endemică în 2022-2023. El preconizează între 50.000 și 100.000 de decese anuale cauzate de COVID-19 în SUA, comparativ cu cele aproximativ 30.000 de decese anuale din cauza gripei.

Virusul va continua probabil să sufere mutații, necesitând vaccinare anuală adaptată celor mai recente variante circulante, a spus Bedford.

 

Presiune pe sistemele sanitare

 

Dacă apare un scenariu sezonier COVID, în care virusul circulă în tandem cu gripa, atât Scott Gottlieb (oficial din FDA), cât și Chris Murray (cercetător la Universitatea din Washington) se așteaptă ca acesta să aibă un impact semnificativ asupra sistemelor de sănătate.

„Va fi o problemă pentru planificatorii de spitale, cum ar fi cum vă descurcați cu COVID și cu crizele în timpul iernii”, a spus Murray.

Imixtiunile autorităților în viețile oamenilor cred că vor lua sfârșit după valul din această iarnă”, spune Chris Murray, de la Universitatea din Washington.

 

Scenariul pesimist

 

Richard Hatchett, directorul executiv al Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, a declarat că unele țări sunt bine protejate de vaccinuri, în timp ce altele nu au practic niciun vsccin, lumea rămâne vulnerabilă.

„Ceea ce mă ține treaz noaptea în legătură cu COVID este îngrijorarea că am putea avea o variantă care să evite vaccinurile noastre și să evite imunitatea de la infecția anterioară”, a spus Hatchett.

Citește și: Activista Greta Thunberg le-a cântat liderilor de la summit-ul climatic COP26 / VIDEO

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel