Cât nocivă este MARIJUANA pentru creier. Bomba cu efect întârziat

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle

Canabisul are numeroase calități și este adesea prescris ca medicament, dar cercetătorii au descoperit că efectele sale negative se întind pe termen lung.

Marijuana, cunoscută și sub numele de canabis sau ”iarbă”, este o substanță psihoactivă extrem de populară în întreaga lume și a fost folosită timp de secole în special în scop recreativ.

Subiectul efectelor marijuanei asupra creierului a fost îndelung dezbătut de experți, iar un nou studiu științific vine, publicat în revista Addiction, vine să confirme că da, efectele marijuanei asupra creierului pot fi percepute și după ce persoana respectivă ”s-a trezit” de sub influența .

Spre deosebire de alcool sau tutun, s-ar părea că marijuana nu creează o dependență atât de ridicată.

De asemenea, s-a demonstrat că poate fi prescris de către doctori ca medicament pentru tratarea unei game largi de afecțiuni, de la anxietate sau stres post-traumatic, până la insomnie, dureri cronice sau ca adjuvant în cazul pacienților cu cancer care fac chimioterapie.

Deși într-o măsură mai mică decât în cazul alcoolului sau tutunului, consumul de canabis duce la intoxicații.

De asemenea, substanțele din plantă pot declanșa reacții de panică, de relaxare exagerată și ar putea afecta procesul producerii de serotonină și dopamină, doi neurotransmițători vitali pentru creier.

Un alt neajuns al consumului de marijuana este diminuarea capacității de atenție, concentrare sau/și memorare.

Efect întârziat

Cercetătorii au descoperit că un important compus din canabis, THC (Tetrahidrocanabinolul), cel responsabil cu ”starea de bine”, este solubil în grăsimi și poate fi stocat în grăsimea corporală, urmând a fi eliberat treptat în fluxul sanguin timp de luni de zile, ceea ce duce la efecte reziduale chiar și după cele câteva ore, atât cât durează intoxicația cu canabis.

Astfel, cercetătorii au identificat, în rândul subiecților participanți la studiu, probleme de concentrare, de memorare sau de învățare, care le afectează viața de zi cu zi.

Evident, cei mai afectați sunt tinerii, întrucât creierul acestora este în proces de dezvoltare.

Recomandările cercetătorilor se axează pe ideea că marijuana trebuie folosită cu atenție și cu moderație, mai ales că efectele acesteia asupra corpului uman nu sunt pe deplin cunoscute.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel