Cât de mult ajută apa la pierderea în greutate

Autorul articolului: Valentina Miu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursă foto: Freepik/freepik
Sursă foto: Freepik/freepik

Deși nu există dovezi că apa ajută în mod direct la pierderea în greutate, înlocuirea altor băuturi mai calorice ar putea face o diferență.

Există o credință populară potrivit căreia creșterea consumului de apă poate ajuta la pierderea în greutate. În special, se spune adesea că această strategie poate contribui la creșterea senzației de sațietate și la arderea caloriilor, înlocuind alimentele foarte calorice, cum ar fi băuturile îndulcite.

Cu toate acestea, realitatea din spatele acestui aspect este complexă.  În realitate, dovezile științifice nu ne permit să stabilim că apa în sine ne poate ajuta să slăbim; beneficiile, totuși, pot fi mai degrabă indirecte.

Te ajută apa să slăbești?

Este adevărat că apa este asociată cu o creștere a activității simpatice, care activează parametri precum ritmul cardiac sau metabolismul. Prin urmare, consumul de apă, conform unui studiu publicat în revista specializată Current Obesity Reports, ar putea ajuta cu adevărat la creșterea ratei metabolice și a cantității de calorii pe care le ardem, deși dovezile din studiile cu afecțiuni care imită lumea reală sunt puțin concludente.

Cu toate acestea, există alte modalități în care creșterea consumului de apă poate ajuta la pierderea în greutate. De exemplu, un studiu din 2018 publicat în Physiology & Behavior sugerează că consumul de apă înainte de mese poate ajuta la reducerea senzației de foame și la reducerea cantității de mâncare consumată. Este de remarcat totuși că acest efect a fost observat doar la persoanele cu un indice de masă corporală normal și nu la persoanele supraponderale sau obeze.

Oricum, este clar că alegerea apei în locul altor băuturi (cum ar fi băuturile îndulcite) ajută la reducerea aportului de calorii, atâta timp cât această diferență nu este "compensată" în alt mod.

Înlocuiți alte băuturi cu apa

De fapt, o revizuire a literaturii din 2019 publicată în Nutricion Hospitalaria a constatat că un consum mai mare de apă este asociat cu o pierdere mai mare în greutate atunci când apa era băutura preferată, ceea ce sugerează încă o dată că nu consumul de apă în sine ne ajută să pierdem în greutate, ci mai degrabă renunțarea la alte opțiuni mai calorice.

În general, se recomandă ca adulții să bea aproximativ doi litri de apă pe zi. Acest lucru, însă, este doar orientativ: trebuie să luăm în considerare că obținem în mare parte apa de care avem nevoie din alimente (în special fructe și legume) și că nevoile noastre specifice vor varia în funcție de factori precum sexul, vârsta, greutatea corporală sau activitatea fizică pe care o desfășurăm.

Prin urmare, o regulă bună ar fi să bem apă ori de câte ori ne este sete și să bem suficientă pentru a calma această senzație. Și, dacă ceea ce căutăm este pierderea în greutate din motive clinice, trebuie să ne amintim că înlocuirea altor băuturi mai calorice cu apă ar putea ajuta, relatează 20minutos.es.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel