Cât de capabile sunt, de fapt, plantele să purifice aerul din apartamente

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Cei mai mulți oameni nu realizează cât de mulți poluanți se învârt în interiorul locuințelor. De exemplu, multe dintre produsele de curățare pe care le folosim contribuie la poluarea aerului din interior.

"Mirosul de proaspăt nu este neapărat și un miros sănătos", spune Anne Hicks, specialist în pneumologie pediatrică la Universitatea din Alberta. "Dacă îl poți mirosi, înseamnă că există o substanță chimică în aer. Așadar, toate aceste noxe poluează aerul, indiferent dacă mirosul este plăcut sau nu", spune ea.

Purificatoarele de aer cu filtre de particule de aer de înaltă eficiență (HEPA) pot fi de ajutor. Dar costul plus energia necesară pentru funcționarea acestora pot fi inaccesibile pentru unele gospodării.

Cea mai viabilă metodă de purificare a aerului

Acesta este unul dintre motivele pentru care plantele din ghiveci sunt un mod eficient de curățare pasivă și ieftină a aerului. În esență, frunzele plantelor absorb dioxidul de carbon și alți poluanți, care sunt apoi folosiți în diverse procese ale plantelor sau descompuși.

De asemenea, sunt deosebit de importante microorganisme și solul în care cresc plantele (sau compostul), care, conform unor studii, absorb poluanții, la un nivel mai mare decât planta însăși.

Totuși, pentru eliminarea dioxidului de carbon, "este nevoie de un număr foarte mare de plante pentru a avea efecte măsurabile în ceea ce privește aerul din interiorul apartamentelor", spun specialiștii, conform BBC.

Unii cercetători au trecut de la plantele individuale în ghivece la pereții verzi care pot concentra într-un loc mai multe plante și, de asemenea, pot filtra aerul mai eficient datorită modului în care circulă aerul la interior.

Cu toate acestea, astfel de pereți verzi sunt costisitori privind instalarea și întreținerea. Așa că oamenii continuă să experimenteze cu plantele din ghivece.

Sunt recomandate plante care necesită o întreținere relativ redusă, fiind în același timp capabile să reducă unii compuși organici volatili și să producă oxigen.

O astfel de plantă este planta șarpe (o plantă de apartament comună, cunoscută uneori și sub denumirea de limba soacrei, datorită formei sale ascuțite).

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel