Cărți false generate de inteligența artificială, semnate de autori celebri, puse în vânzare pe Amazon

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
O femeie citește o carte în hamac
O femeie citește o carte în hamac

Scriitoarea Jane Friedman a făcut recent o descoperire șocantă: a găsit la vânzare pe Amazon mai multe cărți semnate cu numele ei, cărți pe care nu le-a scris niciodată.

Compania Amazon a refuzat inițial să elimine cărțile false, ceea ce a determinat-o pe autoare să își exprime indignarea într-o postare pe blogul personal, care a devenit rapid virală. Confruntat cu amploarea controversei, gigantul comerțului online a decis, în cele din urmă, să elimine titlurile contrafăcute din catalogul său.

Răscolind Amazon și Goodreads, Jane Friedman a descoperit o jumătate de duzină de liste de cărți false care îi foloseau numele. Autoarea precizează că este foarte probabil ca aceste cărți să conțină fie informații incorecte, fie conținut generat de inteligența artificială.

Amazon și Goodreads au refuzat inițial să elimine titlurile false, în ciuda protestelor autorului. Abia când plângerile lui Jane Friedman au început să facă înconjurul rețelelor sociale, cele două platforme au cedat în cele din urmă.

Într-o postare pe blog intitulată "Prefer să-mi văd cărțile piratate decât așa ceva (sau: de ce Goodreads și Amazon devin dezastre)", publicată lunea trecută, Friedman descrie lupta ei împotriva cărților contrafăcute. "Oricine face acest lucru profită în mod evident de oamenii care au încredere în numele meu și care cred că eu chiar am scris aceste cărți", a scris ea. "Nu am făcut-o. Cel mai probabil au fost generate cu inteligență artificială", a adăugat ea.

Problema contrafacerii este în creștere în era inteligenței artificiale. Ea a devenit chiar un lucru obișnuit. Escrocii exploatează algoritmii Amazon pentru a-și spori vânzările. Atunci când un utilizator cumpără o carte online, algoritmii acestor site-uri de vânzări online se grăbesc să sugereze alte cărți ale aceluiași autor. Datorită acestei funcții de recomandare direcționată, falsificatorii generează profituri. Aceștia uzurpă numele unor autori celebri. Acest lucru păcălește algoritmul și, prin extensie, consumatorii care cred că achiziționează un produs original.

Jane Friedman se teme că aceste cărți false îi vor afecta reputația. "Unul dintre cititorii mei ar putea crede că am control asupra cărților postate pe profilul meu Goodreads, sau că le aprob sau că, cel puțin, le-aș putea elimina cu ușurință. Nu este cazul".

În ceea ce privește Amazon, eliminarea acestor cărți atribuite în mod fals nu a fost o sarcină ușoară. Când Jane Friedman a contactat firma pentru a cere ajutor în vederea eliminării titlurilor de pe profilul său de autor, platforma a cerut "numerele de înregistrare a mărcilor" legate de cererea sa. Aflând că nu avea o marcă înregistrată pe numele ei, Amazon a închis cazul fără să scoată cărțile de la vânzare. După ce povestea a ieșit la iveală, titlurile frauduloase au fost în cele din urmă retrase.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel