Carnavalul de la Rio: Ritmuri asurzitoare, pene multicolore şi paiete în a doua seară a defilărilor pe Sambadrom

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Carnavalul de la Rio: Ritmuri asurzitoare, pene multicolore şi paiete în a doua seară a defilărilor pe Sambadrom / Pixabay
Carnavalul de la Rio: Ritmuri asurzitoare, pene multicolore şi paiete în a doua seară a defilărilor pe Sambadrom / Pixabay

Sambadromul din Rio de Janeiro, plin până la refuz, a vibrat în ritmurile asurzitoare ale instrumentelor de percuţie, într-o frenezie de pene multicolore şi de paiete luni seară, în cea de-a doua şi ultimă noapte a paradelor organizate de şcolile de samba în cadrul unei ediţii ce marchează revenirea în forţă a celebrului carnaval brazilian după pandemia de COVID-19, informează AFP.

Ultimele şase dintre cele mai prestigioase 12 şcoli de samba din Brazilia au defilat până în zorii zilei de marţi pe Bulevardul Sapucai din Rio de Janeiro în faţa a aproximativ 70.000 de spectatori şi a zeci de milioane de telespectatori.

Era în joc titlul mult râvnit de campioană a celui mai grandios carnaval de pe planetă, evenimentul anului în Brazilia, care se bucură de o imensă popularitate.

Fiecare şcoală de samba are la dispoziţie 70 de minute pentru a-şi prezenta carele alegorice, ale căror înălţimi pot să ajungă până la 20 de metri, precum şi circa 3.000 de dansatori, pe bulevardul lung de 700 de metri, în faţa unor juraţi care le acordă note în funcţie de o serie de criterii foarte stricte.

Prima şcoală care a deschis defilările de luni seară, Paraiso do Tuiuti, le-a adus un omagiu animalelor, cum ar fi bivolii folosiţi la munci agricole pe o insulă din nord-estul Braziliei, incluzând şi scene inspirate din India.

Această şcoală a celebrat frumuseţea naturii, cu dansatori în costume somptuoase portocalii, verzi şi galben fluorescent, oferind un veritabil omagiu culturii indigene şi reamintind suferinţele îndurate de sclavii aduşi din Africa.

"Este un carnaval foarte, foarte special, primul la care defilez după apariţia COVID-19", a declarat Stefani Claudia da Concepcao, o dansatoare care purta un costum strălucitor şi o coafură artificială realizată din pene.

"Şcoala Tuiuti vorbeşte despre nord-estul ţării, iar eu provin de acolo", a adăugat această dansatoare în vârstă de 34 de ani.

În 2021, circa 215 milioane de brazilieni au fost privaţi de un carnaval care face parte din ADN-ul acestui popor: ediţia din acel an a fost anulată din cauza pandemiei de COVID-19, care a făcut 700.000 de victime în ţara sud-americană.

Anul trecut, Carnavalul de la Rio a fost amânat pentru luna aprilie, iar cortegiile sale stradale, care la ediţiile precedente reuneau sute de mii de petrecăreţi, au fost interzise.

"Cultura unui întreg popor"

Ediţia din 2023 este prima organizată după revenirea la putere a preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, care l-a învins la alegerile prezidenţiale din octombrie 2022 pe fostul preşedinte în exerciţiu, politicianul de extrema dreaptă Jair Bolsonaro.

"Carnavalul are o semnificaţie politică în acest an", a declarat Carla Andrea Barbosa, o creatoare de costume, în vârstă de 50 de ani, care participă la carnaval de 30 de ani şi care a defilat luni seară alături de şcoala Paraiso do Tuiuti.

"Eu am defilat cu aproape toate şcolile", a mărturisit ea râzând, referindu-se la această petrecere uriaşă, pentru care şcolile de samba, bazate în majoritatea lor în favele, se pregătesc timp de mai multe luni.

"Carnavalul reprezintă cultura unui întreg popor iar, în trecut, libertatea de exprimare a culturii noastre era reprimată", a adăugat ea. Guvernul Bolsonaro a desfiinţat Ministerul Culturii, a tăiat finanţările şi a cenzurat creaţiile care îi displăceau.

Preşedintele Lula da Silva a promis să redea culturii locul pe care îl merită în Brazilia şi, ca un semnal al vremurilor actuale, noul ministru brazilian al Culturii, Margareth Menezes, a defilat pe platforma superioară a unui car alegoric al şcolii Mangueira în noaptea de duminică spre luni.

În mod tradiţional, defilările pe Sambadrom oferă un spectacol de o feerie inegalabilă, cu dansuri frenetice executate de dansatoare cu trupuri sculpturale, purtând costume spectaculoase.

Zecile de mii de spectatori din tribune strigă şi cântă fără încetare, iar versurile cântecelor utilizate de şcolile de samba sunt cunoscute de întregul public.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel