Care sunt simptomele unei tensiuni mărite? Iată cum se poate menține o tensiune arterială normală

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Printre simptomele unei tensiuni mărite se numără durerile de cap și amețelile. Iată ce alte manifestări prezintă hipertensiunea arterială și cum se poate menține o tensiune arterială normală.

Tensiunea arterială constă în forța cu care sângele apasă pe pereții arterelor, în momentul în care circulă prin ele. În ceea ce privește valoarea tensiunii, aceasta este dată de cantitatea de sânge pe care o pompează inima, dar și de rezistența opusă de artere. În acest fel, dacă trece o cantitate mare de sânge prin vase, iar arterele sunt prea înguste, se poate ajunge la hipertensiune.

În prezent, în cazul unui adult, este considerată a fi tensiune normală cea cuprinsă între 120-129 (TAs) și/sau 80-84 mmHg (TAd).

Cauzele și simptomele unei tensiuni mari. Când trebuie să iei măsuri?

Tensiunea mare este cauzată de un cumul de factori, cum ar fi: înaintarea în vârstă, predispoziția familială, sedentarismul, obezitatea, fumatul, consumul excesiv de alcool sau de sare, băuturile energizante și altele. În ceea ce privește hipertensiunea arterială secundară, aceasta este declanșată de unele patologii prezente în organism, precum: apneea în somn, anumite boli ale rinichilor sau ale arterelor renale, patologii endocrine (afectări ale glandei tiroide sau ale glandelor suprarenale) și anumite boli congenitale.

De regulă, hipertensiunea arterială nu prezintă simptome specifice. Cu toate acestea, sunt cazuri în care se manifestă prin dureri de cap, hemoragie nazală, respirație dificilă și amețeală. Aceste simptome își fac apariția când nivelul tensiunii arteriale este deja ridicat, ceea ce înseamnă că bolnavul poate fi în pericol.

Din nefericire, în urma unor valori foarte ridicate ale tensiunii arteriale și în lipsa unui tratament corespunzător, se poate ajunge la complicații. Printre acestea se numără: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral hemoragic, ischemic sau accidentul ischemic tranzitor, anevrismele arteriale, insuficiența cardiacă, nefroangioscleroza, pierderea vederii, tulburările cognitive și de memorie sau demența.

Cum se poate menține o tensiune arterială normală?

Tensiunea arterială poate fi menținută în cote normale prin respectarea unor reguli simple. De pildă, este foarte important să îți controlezi greutatea. Scapă de kilogramele în plus cu ajutorul unei alimentații echilibrate și printr-un stil de viață activ.

Astfel că, stabilește-ți ca obiectiv să faci mai multă mișcare. Începe cu pași mici și fii activ măcar 30 de minute în fiecare zi. Discută cu medicul tău înainte de a începe orice fel de program de activitate fizică intensă.

Foarte important este să urmezi un regim alimentar corect pentru o tensiune arterială normală. Adoptă o dietă echilibrată, pentru a minimiza riscurile hipertensiunii arteriale. Alimentația trebuie să fie bazată pe cereale integrale, fructe și produse lactate cu puține grăsimi.

Nu în ultimul rând, ar trebui să limitezi consumul de alcool și de băuturi cu cofeină, deoarece consumul excesiv al acestor substanțe poate crește tensiunea arterială, scrie BZI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel