Capsula Dragon, de la Space X, a pornit spre ISS cu patru oameni la bord

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews | Dată: 26 aug 2023, 17:18 | Categorie: Economie
Momentul lansării
Momentul lansării

NASA şi SpaceX au trimis sâmbătă patru astronauţi spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la bordul capsulei Dragon a SpaceX, după ce o primă încercare a fost anulată cu o zi înainte.

În prezența a aproximativ 10.000 de oameni, capsula Dragon, transportată de o rachetă Falcon 9, a decolat de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida, având la bord echipa misiunii numită 'Crew-7', din care fac parte danezul Andreas Mogensen, japonezul Satoshi Furukawa şi rusul Konstantin Borissov, conduși de americanca Jasmin Moghbeli. 

"Am decolat", a anunţat NASA pe X (ex-Twitter), în uralele entuziasmate ale publicului. "Poate că suntem din patru ţări diferite, dar formăm o echipă unită cu o misiune comună", a spus Jasmin Moghbeli după separarea capsulei. 

Este prima călătorie în spaţiu pentru Konstantin Borissov şi Jasmin Moghbeli. "Ceea ce aştept cu nerăbdare este să privesc planeta noastră de sus", a declarat absolventa de MIT, de origine iraniană, într-o conferinţă de presă luna trecută. "Toţi cei cu care am vorbit şi care au zburat vreodată au spus că este o perspectivă care îţi schimbă viaţa", a adăugat ea. Zborul în spaţiu "este ceva ce mi-am dorit să fac de când mă ştiu", a mai spus acest pilot de încercare al Marinei SUA. Konstantin Borissov a declarat că, în ceea ce îl priveşte, aşteaptă cu nerăbdare "această aventură" după un "antrenament foarte intens".

Este cea de-a şaptea misiune regulată de rotaţie a echipajului operată pentru NASA de SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, care primește bani pentru acest serviciu, care a permis Agenției spațiale americane să-și reducă dependenţa de Rusia pentru a transporta echipaje spre Staţia Spaţială Internaţională, de când naveta spaţială americană a oprit zborurile în 2011.

După o călătorie de aproximativ o zi, echipajul va ajunge la Staţia Spaţială Internaţională, unde va rămâne aproximativ şase luni și va efectua mai multe experimente ştiinţifice. În special, vor colecta probe din exteriorul capsulei pentru a vedea dacă aceasta eliberează microorganisme în spaţiu prin sistemul său de aerare şi dacă acestea pot supravieţui şi se pot reproduce în spaţiu. La câteva zile după sosirea Crew-7, echipajul misiunii Crew-6 va părăsi staţia pentru a se întoarce pe Pământ.

Staţia a început să fie construită în 1998 şi este locuită fără întrerupere de un echipaj internaţional din 2001. Este de aşteptat să continue să funcţioneze până cel puţin în 2030, după care va fi programat să se întoarcă pe Pământ şi să se prăbuşească în ocean. Mai multe companii private lucrează în prezent la proiecte de staţii spaţiale comerciale pentru a o înlocui.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience