Cannes 2024: Organizatorii vor decide "de la caz la caz" în privinţa starurilor acuzate de #MeToo

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Flacăra olimpică va ajunge la Festivalul de la Cannes pe 21 mai
Flacăra olimpică va ajunge la Festivalul de la Cannes pe 21 mai

În cazul în care o personalitate din industria filmului prezentă la Festivalul de la Cannes, care va începe marți, este acuzată de agresiune sexuală, ne vom asigura că luăm decizii juste, examinând fiecare caz în parte, dar vom discuta și despre activitatea sa," a declarat președinta evenimentului într-un interviu pentru revista Paris Match, informează AFP.

"Suntem extrem de atenţi la ceea ce se întâmplă în zilele noastre, urmărim situaţia îndeaproape", a dat asigurări Iris Knobloch în acel interviu, în contextul în care reţelele de socializare, pe care circulă deja o listă de personalităţi de prim rang, şi mass-media difuzează zvonuri despre acuzaţii de acest tip în timpul festivalului de pe Croazetă, care se va încheia pe 25 mai.

"Dacă apare cazul unei persoane acuzate, vom avea grijă să luăm decizia corectă de la caz la caz, coordonându-ne cu consiliul de administraţie şi cu părţile interesate. Însă vom evoca şi activitatea sa cinematografică. Ea este adevărata vedetă", a continuat preşedinta Festivalului de la Cannes.

La şapte ani după apariţia mişcării #MeToo, subiectul abuzurilor sexuale rămâne de actualitate, atât în Statele Unite, unde o condamnare a fostului producător de film Harvey Weinstein tocmai a fost anulată, cât şi în Franţa, unde procesul actorului Gerard Depardieu a fost programat pentru luna octombrie, iar mişcarea pentru eliberarea mărturiilor acuzatoare a fost relansată de actriţa şi regizoarea Judith Godreche.

Judith Godreche, care i-a acuzat de viol pe doi regizori de marcă din universul filmului de autor, Benoit Jacquot şi Jacques Doillon, va prezenta la Cannes, pe 15 mai, "Moi aussi", un scurtmetraj de 17 minute pe care l-a realizat insistând asupra subiectului violenţelor sexuale. Organizatorii festivalului au declarat într-un comunicat că doresc ca prin această proiecţie "să dea glas acestor mărturii".

În acelaşi interviu, Iris Knobloch a repetat că "progresul referitor la prezenţa femeilor" reprezintă una dintre mizele principale ale Festivalului de la Cannes, în condiţiile în care patru dintre cele 22 de filme din competiţie şi 20% dintre filmele din selecţia oficială au fost regizate de femei.

Ea nu susţine însă introducerea unor cote de gen, deoarece o astfel de măsură ar fi "o sabie cu două tăişuri". "Nu trebuie să instalăm un sentiment de nelegitimitate pentru o femeie", a explicat Iris Knobloch.

Ea a adăugat că a constatat "o creştere netă a propunerilor de proiecte care provin din rândul regizoarelor". "Însă festivalul trebuie să rămână fidel rolului său şi să se bazeze doar pe calitatea filmelor selecţionate", a concluzionat preşedinta evenimentului. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel