Cannes 2023. Marea revenire a lui Johnny Depp pe Croazetă

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Johnny Depp
Johnny Depp

Festivalul de Film de la Cannes se deschide marţi şi îi oferă o posibilitate de revenire în prim-plan, sub forma unei reabilitări, actorului Johnny Depp, intens contestat după procesele cu fosta lui soţie Amber Heard, pe fundalul unor acuzaţii de violenţă conjugală, informează AFP.

Înaintea unei ceremonii de deschidere ce urmează să fie prezentată de actriţa Chiara Mastroianni şi pe care opozanţii reformei pensiilor din Franţa ar putea fi tentaţi să o utilizeze ca platformă de protest, tradiţionala defilare a vedetelor pe treptele din faţa Palais des Festivals din Cannes va fi urmărită cu o atenţie deosebită.

Pe covorul roşu este aşteptată întoarcerea unui star căzut în dizgraţie, îndepărtat de pe platourile de filmare din Hollywood, dar care revine în industria cinematografică pe uşa din faţă: Johnny Depp, interpretul personajului Jack Sparrow din franciza "Piraţii din Caraibe", în vârstă de 59 de ani. Regizoarea Maiwenn i-a încredinţat rolul masculin principal, cel al regelui Louis al XV-lea, în lungmetrajul "Jeanne du Barry", filmul care va deschide festivalul din acest an, în care ea joacă rolul principal feminin - cel al favoritei suveranului francez.

Revenirea pe Croazetă a starului american, care s-a prezentat ca o "victimă a 'culturii anulării'" şi a unei intransigenţe post-#MeToo a industriei cinematografice faţă de autorii unor acte de violenţă, prezumate sau recunoscute, este simbolică.

Întrebat despre alegerea filmului de deschidere de la Cannes, delegatul general al festivalului, Thierry Fremaux, a subliniat că Johnny Depp îl interesează "doar ca actor", căruia nicio lege nu îi interzice să filmeze şi a cărui prestaţie artistică din acest film este "extraordinară". "Am o singură linie de conduită în viaţă: libertatea de a gândi, de a vorbi, de a acţiona în cadrul legii", a adăugat Thierry Fremaux.
El a precizat că nu a urmărit saga judiciară extrem de mediatizată care i-a opus pe Johnny Depp şi pe cea de-a doua fostă soţie a lui, actriţa Amber Heard, în cadrul unui proces marcat de acuzaţii reciproce de violenţe conjugale şi defăimare.

Johnny Depp a câştigat în cele din urmă procesul pentru defăimare care a avut loc în Statele Unite, însă Ambert Heard a fost vizată de un torent de atacuri misogine. Şi, în final, ea este aceea care a dispărut de pe scena publică, după ce "şi-a pierdut încrederea în sistemul judiciar american".

Întrebată de jurnaliştii de la AFP despre decizia ei de a îl angaja pe Johnny Depp, regizoarea Maiwenn a explicat că a filmat acest lungmetraj "în vara anului trecut, când el tocmai ieşea din cel de-al doilea proces. Avem multe îngrijorări, îmi spuneam: ce se va întâmpla cu imaginea lui?".

Mastroianni şi CGT

În sens mai larg, regizoarea franceză (cunoscută pentru filme precum "Le bal des actrices" şi "Mon roi") a recunoscut că ştia "foarte bine la ceea ce se expune arătând un actor american în acel rol".

"Aveam însă multe puncte în comun şi mi-am spus: 'e mai bun un actor care se implică trup şi suflet decât unul care merge pe vârfurile degetelor", a continuat ea.

Maiwenn însăşi a avut probleme cu justiţia, după ce l-a agresat recent pe directorul ziarului de investigaţii online Mediapart, Edwy Plenel, într-un restaurant.

Dincolo însă de aceste chestiuni, proiecţia lungmetrajului "Jeanne du Barry" marchează startul oficial al celei de-a 76-a ediţii a celui mai mare festival cinematografic din lume, a cărui ceremonie de deschidere va fi prezentată de actriţa Chiara Mastroianni, pe fundalul unui afiş oficial care reproduce o fotografie a mamei sale, legendara Catherine Deneuve.

Anul trecut, surpriza a venit de la o intervenţie în direct a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în plină invazie rusă. O altă chestiune de actualitate ar putea să se invite pe agenda festivalului din acest an: sindicatul CGT a promis că "va face propriul cinema" pe Croazetă şi că se va folosi de expunerea mediatică a festivalului pentru a-şi exprima opoziţia faţă de reforma pensiilor din Franţa.

După festivitatea de deschidere, cursa pentru trofeul Palme d'Or va fi lansată miercuri, odată cu proiecţia filmului "Monster", regizat de japonezul Hirokazu Kore-eda, care va încerca să obţină pentru a doua oară premiul suprem de la Cannes, unde a triumfat în 2018 cu "Shoplifters". Juriul din acest an, prezidat de suedezul Ruben Ostlund, se va reuni înaintea acestei proiecţii cu ocazia primei sale conferinţe de presă comune.

Alături de cineastul suedez, care a câştigat în 2022 al doilea trofeu Palme d'Or din palmaresul său cu "Triangle of Sadness" după ce îl obţinuse pe primul cu "The Square" în 2017, se află un juriu tânăr, din care fac parte mai mulţi artişti aflaţi în jurul vârstei de 30 de ani, precum actorul american Paul Dano (cunoscut din filme precum "The Fabelmans" şi "There Will Be Blood"), compatrioata sa Brie Larson ("Room" şi "Captain Marvel") şi regizoarea franceză Julia Ducournau (recompensată cu Palme d'Or în 2021 pentru "Titane"). În total, 21 de filme sunt înscrise în competiţia oficială, din care şapte au fost regizate de femei - un record în istoria festivalului.

Cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se desfăşoară în perioada 16-27 mai. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel