Când este Sâmbăta Morţilor, sărbătoarea cu cruce roşie care anunţă Paştele

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Rostește aceste rugăciuni duminică dimineață pentru bunăstare și noroc / pixabay
Rostește aceste rugăciuni duminică dimineață pentru bunăstare și noroc / pixabay

Moșii de Iarnă, sărbătoare cunoscută şi sub numele de Sâmbăta Morților, este celebrată anual în funcție de data în care pică Paștele, cele două evenimente religioase fiind strâns legate una de cealaltă.

 În Biserica Ortodoxă se face pomenirea celor adormiți, în mod constant. Sărbătoarea are ca scop comemorarea celor dragi, care au plecat dintre noi. Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților va avea loc la data de 18 februarie 2023, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui.

În dimineața zilei de 18 februarie, creștinii trebuie să meargă la biserică, ca să participe la Sfânta Liturghie, dar și la Parastasul pentru pomenirea celor adormiți.

Pentru sărbătoarea Moșilor de iarnă, credincioșii vin la slujbă cu pachețele și colivă. Acestea sunt sfințite de preot, iar mai apoi sunt împărțite oamenilor nevoiași.

La slujba din Sâmbăta Morților, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice.

În ziua de Sâmbăta Morților, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți în neființă. După Sfânta Liturghie are loc Parastasul pentru pomenirea celor adormiți. În timpul slujbei preotul va rosti numele persoanelor pe care enoriaşii i-au pierdut. În această zi, credincioşii aduc la biserică colivă, o sticlă de vin şi pachete cu mâncare, pe care după ce sunt sfinţite de preoţi, le dau de pomană persoanelor nevoiașe în amintirea celor dragi care nu mai sunt în viață.

Pe lângă colivă, de Moşii de Iarnă gospodinele pregătesc mai multe bucate tradiționale pe care le dau de pomană după slujba de la biserică. În această zi se fac sarmale, se face friptură de porc, turte și colaci. În unele zone, de Moșii de iarnă se mănâncă piftie întrucât sărbătoarea este cunoscută și sub numele de Moșii de piftii.

În fiecare an, în ziua de sâmbăta dinaintea duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, crestinii ortodocsi din Romania ii pomenesc pe cei trecuti la domnul.

Conform tradiției populare, această sărbătoare este numită și “Moșii de iarnă” sau “Sâmbăta morților”. În această zi, în biserică sunt pomeniți oamenii care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare.

Când începe Postul Paștelui în 2023. Tradiții de Lăsata Secului
Conform datinilor străvechi, în unele zone ale țării, bătrânii povestesc cum sufletele morților vin în această zi pe pământ, în timp ce credincioșii dau de pomană mâncare gătită pentru ca spiritele să îi ocolească.Sufletele trecute în neființă vin în această zi să se hrănească cu mireasma și aburii bucatelor pe care credincioșii le gătesc, astfel încât să le ajungă întreg anul.

În această zi, obiceiul cere să se dea de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci, fructe sau chiar și lumânări aprinse. La mormintele rudelor, oamenii trebuie neapărat să aprindă cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morților.

De asemenea, se obișnuiește că în această zi să nu se lucreze. Toate femeile care nu țin cont de acest avertisment sunt pedepsite să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomană dată. Mai mult, această zi trebuie respectată cu sfințenie pentru a te feri de nebunie.

Ce nu este bine să faci de Sâmbăta Morților?

În această zi, nu este bine să circuli noaptea, căci sufletele celor decedață colindă neîncetat. Unul dintre cele mai periculoase lucruri este acela de a merge în noaptea din ajun şi de Moși, când sufletele se întorc la mormite şi aşteaptă să meargă la cer.

Un alt lucru interzis este acela de a da cu mătură, căci așa poți ridica praful în ochii răposaților. Nu e bine să speli sau să arunci gunoiul.

De asemenea, nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Se spune că pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele. Nu este bine să faci vizite în ziua Moşilor, decât dacă mergi să dai alimente de pomană.

De asemenea, tradiția spune că nu trebuie să ieși din biserică înainte de terminarea Sfintei Liturghii.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel