Când ajunge ciclonul Daniel în România

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews | Dată: 08 sep 2023, 14:41 | Categorie: Știri
Când ajunge ciclonul Daniel în România /Freepik
Când ajunge ciclonul Daniel în România /Freepik

În zilele recente, țările din partea de sud a Europei au fost puternic influențate de ciclonul Daniel. Administrația Națională de Meteorologie a furnizat informații despre momentul când acest ciclon va ajunge în România și despre cum se vor modifica condițiile meteorologice în următoarele zile.

După ce în această vară toată Europa a fost sufocată de caniculă, în ultimele zile, sudul continentului a fost lovit de ciclonul Daniel. Vântul puternic și precipitațiile abundente au făcut prăpăd în mai multe țări, cea mai afectată fiind Grecia.

Elena Mateescu, conducătoarea Administrației Naționale de Meteorologie, a efectuat o evaluare a consecințelor distructive ale ciclonului Daniel, care a provocat daune însemnate în sudul Europei. Ea a furnizat detalii cu privire la momentul estimat al sosirii acestui ciclon în România și a descris impactul acestuia asupra condițiilor meteorologice viitoare. Cu precizie, a indicat că temperaturile vor înregistra o scădere semnificativă, iar unele regiuni ale țării se vor confrunta cu precipitații abundente.

„Fenomenele meteorologice sunt unele extreme, într-o dinamică explozivă, pentru că și aici vorbim practic de o ciclogeneză explozivă a ceea ce poate însemna schimbul de masă de aer foarte cald și rece, având în vedere modul de formare a acestor tipuri de cicloni mediteraneeni, încărcați cu o masă de aer foarte ridicată.

Într-adevăr, și pe fondul aerului tropical anterior, pentru că ne amintim, Grecia a înregistrat temperaturi record și practic multe zile a înregistrat temperaturi peste 40° și atunci când se face schimbul de masă de aer în direcția acelor de ceasornic, specific pentru zona emisferei nordice, atunci când vorbim de cicloni de origine tropicală, practic, pentru că diferențele sunt foarte mari, nucleul acela încărcat cu foarte multă căldură. Din păcate, așa cum spuneam, fenomenele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai intense, aș putea să numesc chiar agresive prin modul de manifestare pe durate și aceste treceri de la schimb de temperaturi foarte înalte, care a afectat pe o lungă perioadă și a generat acele incendii de vegetație.

Nu trebuie să excludem niciodată posibilitatea apariției fenomenelor extreme. Sigur că da, influențate și de caracteristicile climatului din zona țării noastre, pentru că atunci când emitem cod roșu pentru tipuri de fenomene meteorologice extreme, indiferent de sezonul în care ne aflăm, ne raportăm la ceea ce înseamnă condițiile climatice din țara noastră“, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience