Când ai voie să speli după Crăciun. Părintele Vasile Ioana: „Întotdeauna când avem aceste tradiții „băbești” ar trebui să verificăm o carte”

Autorul articolului: Andreea Cercel |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Părintele Vasile Ioana, la Pastila de Frumusețe
Părintele Vasile Ioana, la Pastila de Frumusețe

Părintele Vasile Ioana a răspuns la una dintre cele mai comune întrebări adresate în această perioadă. 

Luna decembrie, dar și începutul lunii ianuarie, sunt marcate de extrem de multe sărbători, motiv pentru care gospodinele nu știu exact când au voie sau nu să facă treburi casnice. Există extrem de multe zicale „băbești” în acest sens, este de părere și Părintele Vasile Ioana, care nu este, în schimb, de acord cu ele. Astfel, invitat în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola, DC News și DC Medical, acesta spune că toți creștinii ar trebui să se ghideze doar după ce scrie în calendar și după nimic altceva. Acolo găsim, astfel, răspunsul la clasica întrebare „Când am voie să spăl după sărbători?”

„Biserica este o mamă, care ne ajută să facem ceea ce trebuie și ce este bine să facem pentru noi și familii noastre. Avem cu toții calendarul creștin-ortodox, care are notate cu roșu zilele cu „ținere”, care înseamnă că este o sărbătoare mare, nu muncim. Asta nu înseamnă că nu punem masa, nu spălăm vasele, nu le punem la mașina de spălat, viața mea e mai frumoasă de când am o mașină de spălat vase. Normal că avem voie, putem face tot ce ține de ziua aceea, dacă eu mă duc în parc, mă schimb, mă întorc și fac un duș. Nu am păcătuit că fac un duș. A patra zi de Crăciun, pe 28 decembrie, este o zi normală și atunci pot să spăl rufe, pot să fac alte lucruri care nu țin neapărat de ziua aceea. Și Hristos a spus: „Tu în zi de sărbătoare nu legi gura boului care are nevoie să se hrănească”. Lucrurile pe care le faci normal pe ziua aceea nu sunt un păcat. De spălat, spălăm când nu e roșu în calendar.”, a declarat Părintele Vasile Ioana, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola, DC News și DC Medical.

Când se spală după Bobotează

Și după Bobotează există aceeași problemă, întrucât în popor se spune că nu ar trebui să bagi rufe la spălat aproximativ 7 zile, întrucât toate apele au fost sfințite. Acest lucru este total greșit, este de părere Părintele Vasile Ioana, care spune că nu scrie nicăieri acest lucru, motiv pentru care nu ar trebui să ne ghidăm după niște zicale „băbești.”

„De Bobotează avem același principiu. Toate apele se sfințesc cu prezența lui Hristos în apele Iordanului și noi atunci, în ziua de Bobotează, facem mare slujbă, iar apa devine aghiazmă, dar asta nu înseamnă că tu 8 zile nu ai voie să-ți faci duș, să speli, este greșit. Noi ținem ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan, dar de pe 9 poți să speli, nu scrie nicăieri că nu poți. Întotdeauna când avem aceste tradiții „băbești” ar trebui să verificăm o carte. Întotdeauna când cineva spune ceva spui: „Vreau să văd unde scrie asta”, să te informezi corect.”, a continuat acesta.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel