Canalul Bâstroe. România, poartă cheie pentru exportul de cereale ucrainene

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Un număr record de nave au părăsit porturile ucrainene prin Canalul Bâstroe.

Ucraina a exportat o cantitate record de cereale. Astfel, doar într-o singură zi, 11 nave au scos 45.000 de tone de produse agricole, utilizând barjele fluviale.

Acesta a fost deschis pentru trecerea navelor și autoritățile de la Kiev estimează că, după eliberarea insulei Șerpilor, deblocarea Canalului Bâstroe duce la economii zilnice de cel puțin 0,5 milioane de dolari.

Un număr record de nave cu cereale de export au părăsit porturile ucrainene ale Dunării. 

În ziua de 27 august, un total de 11 vase au scos 45.000 de tone de cereale.

Ministerul infrastructurii de la Kiev a precizat că prin Canalul Bâstroe au trecut 7 nave, iar pe canalul românesc Sulina 4.

Ultima dată când au putut fi observați astfel de indicatori a fost înainte de invadarea la scară largă a Rusiei în Ucraina.

Ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a adăugat că Ucraina a putut exporta 4 milioane de tone de cereale din martie.

Cu toate acestea, traficul a fost extrem de scăzut la începutul invaziei. Porturile de la Dunăre puteau gestiona doar aproximativ 16.500 de tone de marfă. Acum traficul de marfă a ajuns aproape la 1,4 milioane de tone în iulie.

„Sunt rezultate grozave, dar cu siguranță nu sunt finale. Chiar și cu munca stabilă a Inițiativei pentru transportul în siguranță a produselor agricole prin Marea Neagră, Ministerul Infrastructurii continuă să îmbunătățească logistica exporturilor pe Dunăre. În special, creăm condiții pentru conexiuni feroviare neobstructive între porturi, inclusiv asigurarea de conexiuni feroviare directe”, a explicat demnitarul.

Ministrul a adăugat că sub condiția investițiilor sistematice și a modernizării porturilor de pe Dunăre, Ucraina va putea exporta 25 de milioane de tone de cereale în fiecare an. Potrivit lui Kubrakov, în două luni, Ucraina va primi propuneri de investiții adecvate datorită unui proiect comun cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel