Burduja (ministrul digitalizării): În 10 ani, ajungem din urmă Estonia. ”Important este să ardem etapele”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social

Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, a declarat pentru Radio România că proiectul privind cloud-ul guvernamental va fi implementat în următorii 3-4 ani.

Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, a declarat pentru Radio România că proiectul privind cloud-ul guvernamental va fi implementat în următorii 3-4 ani.

Ministrul susține că până în 2026, vor fi eliminate aproape în totalitate drumurile la ghișeele administrațiilor statului.

Sebastian Burduja:

”Cloud-ul guvernamental merge înainte, este pe calendarul asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În acest moment, la nivelul ministerului lucrăm la normele de aplicare ale Ordonanţei de Urgenţă care guvernează acest proiect. În paralel, partenerii din proiect - STS, Cyberint şi Autoritatea pentru Digitalizarea României - fac documentaţia tehnică, studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, ca, până la finalul acestui an, să demareze procedura de achiziţie şi, până la finalul anului viitor, să avem primul centru de date funcţional. Acesta este angajamentul ambiţios pe care România şi l-a luat în faţa Comisiei Europene. Sigur, pentru toţi românii asta înseamnă că, în orizontul de timp 2025 - 2026, vor putea scăpa de bătăile de cap de drumurile între ghişee şi vor avea datele protejate într-un loc sigur şi, mai mult decât atât, pentru a combate multe dintre poveştile care s-au ţesut în jurul acestui proiect, vor fi notificaţi de câte ori statul le va accesa datele. Este un sistem extrem de transparent, extrem de sigur”.

Ministrul Burduja a vorbit și despre perspectivele României de a ajunge la un nivel de digitalizare similar cu cel al Estoniei.

Astfel, am putea ajunge la nivelul Estoniei în aproximativ 10 ani, cu condiția ”să ardem etapele”.

Sebastian Burduja: ”Voi merge în Estonia, cred, luna viitoare, tocmai pentru a vedea exact ceea ce ei au reuşit să facă. Trebuie spus următorul lucru: Estonia şi-a asumat încă imediat după căderea Cortinei de Fier ca proiect de ţară sectorul IT, informaţiile, ca şi, în fine, digitalizarea ulterior.

Deci, la ei este vorba de un proiect de câteva decenii bune. La noi, ca prioritate naţională o avem de câţiva ani de zile. Deci, vom fi peste 8-10 ani acolo unde este Estonia; important este să ardem etapele. Adică, prin adopţia unor tehnologii de ultimă generaţie, cum este şi cloudul guvernamental, cum e inteligenţa artificială, să facem acest salt, să nu mai trecem prin toate etapele pe care alţii înaintea noastră le-au parcurs. Aceste este şi beneficiul tehnologiei, pentru că poţi să sari direct la o etapă de dezvoltare viitoare”.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel