Bulgăroaica supranumită Regina Criptomonedelor, pe lista FBI a celor mai căutați 10 infractori

Oana Pavelescu |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Ruja Ignatova
Ruja Ignatova

Ruja Ignatova, femeia cunoscută și sub numele de Regina Criptomonedelor, a fost adăugată pe lista FBI a celor mai căutați zece fugari, pentru că ar fi înșelat milioane de investitori care i-au trimis cel puțin 4 miliarde de dolari în compania de criptomonede OneCoin pe care a fondat-o. 

Autoritățile americane au declarat joi că Ignatova a fost creierul din spatele OneCoin, pe care au numit-o una dintre cele mai mari scheme piramidale din istorie. Deși Ignatova a susținut că OneCoin era susținută de un blockchain, acesta era inexistent, a declarat Michael Driscoll, șeful biroului din New York al Biroului Federal de Investigații. 

"Ignatova avea un CV excelent, se pare că a studiat dreptul la Oxford și a lucrat la McKinsey, dar acum se află pe lista primilor 10 lideri de carteluri, răpitori și criminali", a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, procurorul Damian Williams.

SUA au desecretizat un act de acuzare împotriva ei în 2019, acuzând-o de fraudă electronică, conspirație pentru spălare de bani și fraudă cu valori mobiliare. FBI oferă o recompensă de 100.000 de dolari pentru informații care să conducă la arestarea ei. Isprăvile ei au devenit subiectul unui podcast de succes al BBC "The Missing Cryptoqueen".

Fără valoare reală

OneCoin a generat venituri de 3,4 miliarde de euro din al patrulea trimestru din 2014 până în al treilea trimestru din 2016, dar nu avea nicio valoare reală și nu putea fi folosită pentru a cumpăra nimic, potrivit procurorilor. A funcționat ca o rețea de marketing pe mai multe niveluri care plătea comisioane celor peste 3 milioane de membri ai săi din întreaga lume pentru recrutarea altora care să cumpere pachete OneCoin, au declarat procurorii.  

Ignatova care are cetățenie germană a creat OneCoin în 2014 și a condus organizația, potrivit lui Michael Driscoll. Aceasta a operat în întreaga lume, inclusiv în SUA, și la un moment dat a susținut că are cel puțin trei milioane de investitori.

Ignatova a ținut conferințe în întreaga lume în care îndemnâna investitori să se alăture "revoluției financiare" și promițându-le că OneCoin "va transforma viața persoanelor nebancare", a declarat Williams. În schimb, ea "nu făcea decât să profite de speculațiile frenetice din primele zile ale criptomonedelor". 

După ce a devenit suspicioasă că SUA o urmăreau, Ignatova s-a urcat într-un zbor spre Grecia și apoi a dispărut, a declarat Driscoll, menționând că bulgăroaica are legături strânse cu Rusia și Grecia și se crede că a călătorit în alte țări din Europa de Est și în Emiratele Arabe Unite.

Fratele ei a fost arestat

Fratele lui Ignatova, Konstantin Ignatov, a fost arestat în martie 2019 în Los Angeles. Ulterior, el a pledat vinovat la acuzații de fraudă și spălare de bani și a depus mărturie pentru procurori împotriva lui Mark S. Scott, un avocat care a fost găsit vinovat că a ajutat la spălarea a aproape 400 de milioane de dolari din OneCoin. Scott contestă verdictul, spunând că există dovezi că Konstantin Ignatov a mințit sub jurământ. Citește tot articolul pe DCBusiness.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel