Bulgaria verifică dacă România o va abandona în privinţa Schengen

Irina Constantin |
Data publicării:
| Categorie: Știri
foto Google recenzii
foto Google recenzii

Bulgaria pare a fi serios îngrijorată că România va intra singură în spaţiul Schengen şi va consolida controalele la frontieră dintre cele două ţări, în loc să le elimine.

Într-o conferinţă video, prim-ministrul bulgar Galab Donev i-a spus omologului român Nicolae Ciucă: ”Trebuie să ne concentrăm asupra modului în care putem gestiona mai eficient frontierele externe ale UE, nu pe refacerea frontierelor interne, care subminează Schengen”. 

"Este în interesul nostru comun să ne unim eforturile pentru a garanta sprijin tuturor statelor membre", a arătat Galab Donev, subliniind importanţa acţiunilor consecvente şi sincronizate ale Bulgariei şi României pentru a finaliza cu succes procesul. Cei doi premieri au fost unanimi că primirea Bulgariei şi României va contribui la o mai bună funcţionare a spaţiului Schengen, va asigura o cooperare economică mai puternică, dar şi o mai bună protecţie a frontierelor externe, se arată în comunicatul guvernului de la Sofia, scrie Rador. 

Guvernul României, care a primit recent asigurări de la Ţările de Jos că, spre deosebire de Bulgaria, are deja aprobarea de la Haga pentru a intra în spaţiul Schengen, a omis însă în anunţul său referitor la convorbire să sublinieze îngrijorarea Bulgariei că există riscul înăspririi controalelor la frontieră între cele două ţări, în loc să fie eliminat, aşa cum ar trebui să fie după intrarea în Schengen.

Nicolae Ciucă s-a arătat mai interesat de contribuţia Bulgariei la menţinerea navigabilităţii pe Dunăre pe tot parcursul anului. "Prim-ministrul Ciucă a încurajat partea bulgară să finalizeze procedurile interne necesare pentru aprobarea şi implementarea proiectului european FAST Danube, care prin dragarea fluviului Dunărea va oferi condiţii favorabile pentru transportul maritim indiferent de sezon", se arată în comunicatul părţii române.

Răspunsul din partea bulgară a fost pozitiv, reiese clar din comunicatul guvernului: "Prim-ministrul Donev a confirmat angajamentul Bulgariei pentru implementarea cu succes a proiectului şi a subliniat importanţa acestuia nu numai pentru dezvoltarea cooperării bilaterale, ci şi pentru oportunităţile pe care le poate aduce pentru întreaga regiune. Potrivit premierului Galab Donev, este important ca Bulgaria şi România să lucreze intens şi rapid atât pentru realizarea acestui proiect, cât şi pentru construirea unui al treilea pod peste Dunăre lângă Ruse - Giurgiu".

Nicolae Ciucă a vorbit, de asemenea, aprobativ legat de un al treilea pod între cele două ţări.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel