Bulgaria părăsită: 167 de sate fără nici măcar un locuitor. În 425 sunt până la 9 locuitori

Autorul articolului: Roxana Neagu |
Data publicării:
| Categorie: Social
foto Google Maps/Sat din Bulgaria
foto Google Maps/Sat din Bulgaria

Satele Bulgariei au ajuns să fie părăsite. Sunt fix 60 de sate cu un singur locuitor. 

În Bulgaria există 592 de sate fără populaţie sau cu un număr de locuitori format dintr-o singură cifră, anunţă BTA, care citează date de la Registrul Naţional al Aşezărilor al Institutului Naţional de Statistică (INS). Datele sunt de la sfârşitul lunii decembrie 2021, mai exact 31 decembrie, scrie Rador. 

425 de sate cu până la 9 locuitori, 167 de sate părăsite complet

La aceeaşi dată, în Bulgaria există 5.257 de aşezări, dintre care 257 sunt oraşe, 4.998 sunt sate şi există două mănăstiri cu statut de aşezare - Klisur şi Rila. Satele fără populaţie sau cu un număr de locuitori format dintr-o singură cifră sunt cu 15 mai multe decât în anul precedent, 2020, arată datele. Numărul total de localităţi în care locuiesc de la una până la maximum nouă persoane este de 425, iar 167 sunt cele în care nu există niciun rezident permanent. Satele fără populaţie cresc (cu trei), comparativ cu anul 2020. În Bulgaria sunt exact 60 de sate cu un singur locuitor. Doi oameni trăiesc în 54 de aşezări, iar trei oameni trăiesc în 50. Regiunea Gabrovo are cel mai mare număr de sate pustii sau sate cu un număr de locuitori format dintr-o singură cifră - în total 163, cu 3 mai mult faţă de anul precedent. Există în total 349 de aşezări în această regiune, aşa că aproape jumătate dintre ele sunt fie nelocuite, fie au mai puţin de 10 locuitori.

Majoritatea satelor au între 101 şi 200 de locuitori

Potrivit datelor INS, cel mai numeros este grupul de aşezări în care locuiesc între 101 şi 200 de persoane, acestea fiind în număr de 747. Urmează grupul de sate cu o populaţie cuprinsă între 201 şi 300 de persoane, mai exact 496 de aşezări. Al treilea ca mărime este grupul de aşezări cu un număr cuprins între 301 şi 400 de locuitori, Bulgaria având astfel 408 sate.

Cel mai mic oraș din Bulgaria are doar 171 de locuitori

La sfârşitul anului trecut, cel mai mare sat bulgăresc rămâne satul Lozen din regiunea Sofia, cu o populaţie de 6.142 de persoane, acelaşi număr de locuitori are şi oraşul Hisaria. De fapt, din punct de vedere al populaţiei, este mai mare decât 148 de oraşe, sau mai mult de jumătate din oraşele din Bulgaria. Este curios de observat că 2.561 de sate, sau mai mult de jumătate din ţară, sunt mai mari decât cel mai mic oraş din Bulgaria - Melnik, în care doar 171 de oameni erau înregistraţi la sfârşitul anului trecut.

Ce face România cu satele uitate? 

Un sat întreg din România este de vânzare. Prețul unei case cu două camere se ridică la 250 de euro. 

Problema e că satul de lângă Onești, care se vinde integral, este pustiu și chiar devastat. Primii doritori au apărut, însă. Sunt oameni de la oraș, care ar dori o casă de vacanță la sat. 

Satul izolat și liniștit se află deasupra Văii Trotuşului, la patru kilometri de Oneşti, iar peisajul te îmbie să te apropii. Însă, odată ajuns în sat, pare a fi ca după război. Case părăsite și nici picior de om. Satul se numește Rotunda și, prin vânzarea caselor de la doar 1250 de lei, se dorește repopularea acestuia, arată ObservatorNews. 

S-au investit 1,5 milioane de euro în 205 case

Satul a fost ridicat de la zero în urmă cu 16 ani, pentru oamenii care au rămas pe drumuri după inundații. 205 case au costat 1,5 milioane de euro, conform sursei citate. Se pare că un an mai târziu nu mai era nimeni în sat, pentru că oamenilor nu le-a plăcut să trăiască izolați și au plecat pe rând. Din păcate, însă, nu au plecat cu mâna goală și au cam devastat satul. Au luat tot ce au putut lua. 

Citește continuarea pe DCNews.ro

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel