Forțată de ger, Londra începe să bage cărbuni

radiodcnews Team | Dată: 14 dec 2022, 15:30 | Categorie: Economie
Londra, forțată să folosească și cărbuni / Foto: Pixinio
Londra, forțată să folosească și cărbuni / Foto: Pixinio

National Grid ESO spune că acest lucru nu înseamnă neapărat că aceste unități vor produce energie electrică imediat, dar că sunt pregătite să facă acest lucru dacă este necesar.

Guvernul britanic a cerut celor trei companii energetice să mențină deschise în această iarnă centralele electrice pe bază de cărbune, menținându-și în același timp obiectivul de a renunța complet la cărbune în producția de electricitate până în 2024.

Alimentarea a 600.000 de locuințe

Alte două centrale electrice pe cărbune sunt pregătite să pornească: West Burton A, deținută de compania franceză de electricitate EDF, în nordul Angliei, și Ratcliffe (centru), deținută de compania germană Uniper. În total, cei trei operatori ar putea susține  aproximativ 600.000 de locuințe, dacă ar fi necesar.

Întreruperi de curent

Operatorul de rețea și-a publicat proiecțiile pentru iarnă la începutul lunii octombrie, în care se arăta optimist în privința capacității sale de a aproviziona țara, dar avertiza că, într-un scenariu extrem, ar putea fi necesare întreruperi ocazionale de energie electrică pentru a decongestiona sistemul.

Reducerea consumului

De asemenea, operatorii îi îndeamnă pe utilizatori să își reducă consumul, iar guvernul britanic a lansat o campanie de sobrietate la sfârșitul lunii noiembrie pentru a reduce cererea.

Marea Britanie produce aproximativ jumătate din energia electrică din gaz, dar țara este mai puțin dependentă decât altele din Europa de importurile din Rusia: cea mai mare parte a combustibilului provine din Norvegia și din propria platformă continentală, în special din Marea Nordului.

Deschiderea unei mine de cărbune subterane

De asemenea, guvernul britanic a dat undă verde săptămâna trecută unei controversate mine subterane de cărbune din Anglia, primul proiect de acest fel din ultimii 30 de ani, dar numai pentru utilizare în metalurgie.

În Marea Britanie, temperaturile au scăzut la -10 grade Celsius sau chiar sub -10 grade Celsius peste noapte în unele zone, iar ninsorile și gerul au provocat luni dimineață perturbări majore în transportul rutier, aerian și feroviar.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite