Boris Johnson şi Vladimir Putin au discutat despre 'dezescaladarea tensiunilor'

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri

Premierul britanic Boris Johnson a discutat la telefon cu președintele Vladimir Putin. 

Premierul britanic Boris Johnson a subliniat luni, într-o discuţie la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin, importanţa "dezescaladării tensiunilor" din Ucraina şi a avertizat că o intervenţie militară ar constitui o "eroare strategică", relatează AFP, scrie Agerpres. 

Boris Johnson şi-a "exprimat profunda preocupare faţă de mobilizarea de forţe ruse la frontiera Ucrainei şi a reiterat importanţa demersurilor pe canale diplomatice în vederea unei dezescaladări a tensiunilor", a indicat Downing Street într-un comunicat.

În acelaşi timp, şeful executivului britanic "a subliniat ataşamentul Marii Britanii faţă de integritatea şi suveranitatea Ucrainei şi a avertizat că orice acţiune de destabilizare ar constitui o eroare strategică având importante consecinţe", potrivit aceluiaşi comunicat.

Ce a notat Kremlinul într-un comunicat



La rândul său, Kremlinul a notat într-un comunicat că Johnson şi-a "manifestat preocuparea faţă de presupuse ample mişcări de trupe ruse" şi că Putin a explicat că politica Kievului este contrară Acordurilor de la Minsk din 2015, iar Ucraina "deteriorează voluntar situaţia" folosind "armament greu şi drone de atac" la graniţă.

Acest lucru creează o "ameninţare directă pentru securitatea Rusiei", în opinia lui Vladimir Putin, care a cerut "negocieri pentru acorduri juridice internaţionale clare care să excludă orice nou avans al NATO spre Est şi desfăşurarea în statele vecine de arme care ameninţă Rusia", se arată în comunicatul rus.

Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză Rusia că a comasat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina în perspectiva unei invazii, pe care comandamentul militar ucrainean o consideră posibilă către sfârşitul lunii ianuarie. De partea ei, Rusia prezintă aceste desfăşurări drept acţiuni de rutină şi susţine că poate să-şi deplaseze trupele oriunde doreşte pe propriul teritoriu. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel