Bogații planetei. Cine a făcut averi uriaşe în pandemie din energie şi alimente

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Bogații planetei. Cine a făcut averi uriaşe în pandemie din energie şi alimente / FOTO: Pexels
Bogații planetei. Cine a făcut averi uriaşe în pandemie din energie şi alimente / FOTO: Pexels

Miliardarii din industria energiei şi cea alimentară şi-au crescut averile cu peste 453 de miliarde de dolari, arată un studiu făcut de compania internațională Oxfam. 

ONG-ul cu sediul la Oxford arată în acest studiu că, citez, pandemia a fost cea mai bună perioadă din istorie pentru miliardarii lumii.

Pandemia de coronavirus a dus la moartea a 13 până la 17 milioane de oameni de pe Glob, conform OMS, iar războiul din Ucraina poate provoca o criză alimentară globală.

Însă, în acest peisaj sumbru, există o clasă a societății care a prosperat ca niciodată altcândva în istorie: miliardarii.

Numai în industria energiei şi cea alimentară averile acestora au crescut cu peste 453 de miliarde de dolari în ultimii doi ani, conform studiului realizat de Oxfam.

Ca exemplu, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa internațională de alimente, Cargill, şi-a mărit numărul membrilor de la 8, câți erau în pandemie, la 12.

Familia Cargill, împreună cu alte 3 companii controlează 70% din piaţa globală a agriculturii.

Dacă e să vorbim de numărul total al miliardarilor nou apăruți în pandemie trebuie să ştiţi că sunt 573. Iar averea totală a magnaților de pe Terra însumează 12,7 trilioane de dolari, conform revistei Forbes, adică echivalentul a aproape 14 la sută din PIB-ul global.

Cifrele vin în condițiile în care, arată același studiu al Oxfam, preţurile la mâncare a crescut cu peste 30% faţă de normalul anului trecut.

Aceste preţuri vor împinge încă 263 de milioane de oameni în sărăcie lucie. În total, până la sfârşitul anului, arată statistica, aproximativ 860 de milioane de oameni de pe Glob vor trăi cu mai puţin de 2 dolari pe zi. Practic, echivalentul populaţiei Franţei, Germaniei, Marii Britanii şi Spaniei la un loc.

Oxfam a cerut introducerea unei taxe acestor miliardari pentru a stopa inechitatea extremă şi monopolul în industriile menționate.

Astfel potrivit studiului în ultimii doi ani au apărut 62 noi miliardari în industria alimentară şi 573 de noi miliardari, pe Glob.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel