Black Friday reprezintă „cea mai mare capcană emoțională“. Psihologul Radu Leca: Se creează senzația descoperirii peșterii lui Ali Baba și a celor 40 de hoți

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Social
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
EXCLUSIV
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Vineri, 11 noiembrie 2022, este Black Friday, așa-numita zi cu cele mai mari reduceri din an. Psihologul Radu Leca a explicat care sunt implicațiile din punct de vedere emoțional.

De mai bine de două săptămâni, în spațiul public au început să circule tot mai multe anunțuri privitoare la ofertele care îi așteaptă pe români pe 11 noiembrie, de Black Friday, așa-numita zi cu cele mai mari reduceri din an. De la magazinele online și până la magazinele din malluri și supermakreturi, oamenii au fost pregătiți pentru această zi prin nenumărate reclame care afișează procente cu reduceri pe fundaluri cât mai stridente care să atragă atenția:

Psihologul Radu Leca a explicat care este riscul ca oamenii să acționeze emoțional atunci când sunt țintiți în permanență cu oferte de reduceri care le stimulează hormonii fericirii din creier:

„Black Friday reprezintă, din punct de vedere psihologic, cea mai mare capcană emoțională, în care nu doar împătimiții de shopping cad. Creșterea artificială a dopaminei aduce de la sine senzația clară a descoperirii peșterii lui Ali Baba și a celor 40 de hoți.

Creierul este un computer organic imens, plin de hormoni care se conectează și reacționează la stimulii din jur. Cea mai mare bucurie a creierului este recompensa. De tip: financiar, sexual, afectiv, de deținere și de cumpărare.

Dopamina este neurotransmițătorul care controlează tot ce ține de recompensă și de asemenea manipulează prin stimulare centrele de plăcere din creier. 

Pentru dependenții de dopamină, Black Friday egalizează o zi de câștig la cazinou“, a spus, pentru Radio DC News, psihologul Radu Leca.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel