Bill Viola, pionier în artele noi media, video și instalații, a murit la 73 de ani

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Homepage
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Bill Viola, un pionier în domeniul noilor media, artelor video și instalațiilor, a murit la domiciliul său din Long Beach, California, la vârsta de 73 de ani.

Pe parcursul a cinci decenii, instalațiile sale au găsit noi utilizări pentru tehnologia audio și vizuală de ultimă generație și au interogat experiența umană – naștere, moarte, conștiință – în lucrări care au avut la bază tradiții spirituale și filosofice estice și vestice. Într-o prelegere din 2007, Viola a spus: „Văd că tehnologia media nu este în contradicție cu sinele nostru interior, ci de fapt o reflectare a acestuia.”, scrie The Guardian.

Criticul de artă al publicației The Observer, Laura Cumming, a spus despre expoziția sa din 2001, "Five Angels For The Millennium": „Cea mai puternică expoziție a unui artist în viață văzută în Marea Britanie astăzi... Viola a devenit Rembrandt al erei video, un artist care a făcut mai mult decât oricare dintre contemporanii săi pentru a avansa conținutul emoțional și estetic al mediului său.”

Deși video-ul a fost mediul său principal, Viola a creat numeroase lucrări apreciate pe bandă video și a împins constant limitele practicii sale. Prima sa lucrare în video de înaltă definiție, "Going Forth By Day", a fost comandată în 2002 de Deutsche Guggenheim Berlin și Guggenheim Museum, New York, și a rezultat într-un frescă în cinci părți care reprezintă ciclul vieții, de la naștere la moarte.

Viola a colaborat frecvent cu muzicieni – de la Ensemble Modern din Frankfurt în 1994 și grupul de rock industrial Nine Inch Nails în 2000, până la regizorul Peter Sellars și dirijorul Esa-Pekka Salonen într-o nouă producție a operei "Tristan und Isolde" de Richard Wagner, care a avut turnee internaționale din 2004.

Două lucrări video personalizate pentru Catedrala St. Paul – "Martyrs (Earth, Air, Fire, Water)" din 2014 și "Mary" din 2016 – au devenit primele instalații permanente de artă video într-o catedrală a Bisericii Angliei. Chiar și în viața sa târzie, a continuat să experimenteze cu noi tehnologii și în 2018 a finalizat un joc video, "The Night Journey", despre căutarea iluminării.

Viola, ale cărui lucrări au ajuns la publicul din întreaga lume, de la Whitney Museum of American Art din New York și Bienala de la Veneția până la Mori Art Museum din Tokyo și Jocurile Olimpice din Atena din 2004, s-a născut în Queens, New York, în 1951. A obținut o diplomă de licență în arte plastice în studiouri experimentale de la Universitatea Syracuse în 1973 și și-a început cariera într-un moment în care tehnologia video se dezvolta rapid. După absolvire, Viola s-a mutat la Florența, Italia, unde a lucrat la art/tapes/22, un studio timpuriu de artă video.

Influențele marilor maeștri, în special Michelangelo, erau evidente în lucrările sale ulterioare, iar arta sa a fost prezentată alături de cea a lui Michelangelo în numeroase ocazii – de la Muzeul Duomo din Florența până la Royal Academy din Londra, unde "Bill Viola/Michelangelo: Life, Death, Rebirth" a plasat 14 desene ale lui Michelangelo din colecția instituției alături de 12 instalații video ale lui Viola.

În 1977, Viola a fost invitat în Melbourne, Australia, de către directorul de arte culturale Kira Perov. Ea i s-a alăturat în New York anul următor, iar cei doi s-au căsătorit și au început o colaborare creativă de-o viață.

Influența lucrărilor lui Viola a fost recunoscută cu premii și retrospective. În 2017, Muzeul Guggenheim Bilbao a prezentat lucrările lui Viola din perioada 1976-2014, atrăgând peste 700.000 de vizitatori.

Viola a scris în 1989: „Am ajuns să realizez că cel mai important loc unde există lucrările mele nu este în galeria muzeului, sau în sala de proiecție, sau la televizor, și nici măcar pe ecranul video în sine, ci în mintea privitorului care le-a văzut.”

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel