Bill Gates a obosit să mai fie miliardar. E gata să renunțe la tot. ”Am obligația de a întoarce resursele”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social

Bill Gates vrea să devină ”sărmanul din Seatle”.

Bill Gates, co-fondatorul Microsoft continuă să fie unul dintre cei mai bogaţi oameni de pe planetă, însă se pare că recent şi-a schimbat priorităţile, deoarece a anunţat pe Twitter că nu mai vrea să fie miliardar, scrie Rador.

Până în 2026, a anunţat Gates, Fundaţia Bill şi Melinda Gates îşi va creşte donaţiile de la 6 miliarde de dolari la 9 miliarde de dolari anual şi, pentru a demonstra veridicitatea obiectivului, a mai făcut o donaţie de 20 de miliarde de dolari pentru dotarea fondului. Într-o serie de tweet-uri, magnatul din Seattle spune că doreşte "să doneze virtual toate activele (ale) Fundaţiei pentru a "ieşi de pe lista celor mai bogaţi din lume".

„Am obligația de a-mi returna societății resursele mele în moduri care au cel mai mare impact pentru reducerea suferinței și îmbunătățirea vieții. Și sper că și alții în poziții de mare bogăție și privilegii vor crește în acest moment.”, scria Gates, săptămâna trecută.

Fundaţia, creată de Gates împreună cu soţia sa de atunci, Melinda French Gates, în 2000 (cuplul a divorţat în 2021, după 27 de ani de căsnicie) are ca obiectiv principal îmbunătăţirea asistenţei sanitare, reducerea sărăciei, extinderea oportunităţilor educaţionale şi creşterea accesului la tehnologie.

Miliardarul spune că este îngrijorat de crizele globale, inclusiv de pandemie, de conflictul dintre Ucraina şi Rusia, de schimbările climatice şi de egalitatea de gen din Statele Unite, însă cu toate acestea precizează: "Încă sunt optimist. Aceste lucruri se petrec în contextul a două decenii de progres istoric şi cred că este posibil să atenuăm pagubele şi să revenim la progresul pe care îl făcea lumea", a scris, după care a mulţumit unui alt miliardar, antreprenorul Warren Buffett, pentru "incredibila sa generozitate" faţă de Fundaţia Gates, care a permis fondului să-şi stabilească obiective "atât de ambiţioase", subliniază Gates, care adaugă: "Am obligaţia de a restitui resursele mele societăţii în acele moduri care au cel mai mare impact pentru a reduce suferinţa şi a îmbunătăţi viaţa. Şi sper că şi alte persoane aflate în poziţii de mare bogăţie şi privilegiu vor face în acest moment un pas înainte".

Printre cauzele susţinute de Gates se numără şi importante surse mass-media. Şi conform site-ului MintPress, în timp ce imperiile media ale altor miliardari sunt destul de cunoscute, banii pe care Gates i-a donat lumii editoriale rămân cifre misterioase . După ce a vizionat peste 30.000 de granturi individuale, MintPress a dezvăluit că Gates, prin Fundaţia Bill şi Melinda Gates, a făcut donaţii de peste 300 de milioane de dolari pentru a finanţa proiecte media.

Se ştie că pe lista beneficiarilor se numără multe dintre cele mai importante ziare americane, inclusiv CNN, NBC, NPR, PBS şi "The Atlantic".

Gates sponsorizează, de asemenea, o serie de mass-media străine influente, inclusiv BBC, "The Guardian", "The Financial Times" şi "The Daily Telegraph" din Marea Britanie, precum şi importante ziare europene ca "Le Monde" (Franţa), "Der Spiegel" (Germania) şi "El País" (Spania), dar şi radiodifuzori globali precum Al-Jazeera. Site-ul MintPress dezvăluie că Bill Gates a donat un total de 319 milioane de dolari acestor mass-media.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel