Bilanţ crunt. Câţi civili au murit în Ucraina, de la declanşarea invaziei ruse

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri

ONU a comunicat câţi civili au murit, în Ucraina, de la declanşarea războiului. 

Numărul civililor care şi-au pierdut viaţa de la începutul invaziei Ucrainei, pe 24 februarie, a crescut la 579, potrivit unui bilanţ al Consiliului drepturilor omului al ONU, relatează DPA. Printre morţi se află 42 de copii şi tineri. În plus, au fost confirmate 1.0002 de persoane rănite.

Vineri, bilanţul civililor ucişi în Ucraina de la începutul războiului era de 564. Consiliul înregistrează numai decesele pe care le poate confirma şi notează că bilanţul real probabil este mai mare.

"Cele mai multe victime civile au fost cauzate de utilizarea armelor explozibile cu o zonă de impact amplu, inclusiv a obuzelor de artilerie grea, sistemelor de rachete cu mai multe lansatoare şi loviturilor aeriene şi cu rachete", se menţionează într-un comunicat.

***

Vladimir Putin a acuzat sâmbătă forţele ucrainene de "încălcări flagrante" ale dreptului umanitar, cerându-le omologului său francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Olaf Scholz să facă presiune asupra Kievului pentru a pune capăt acestor practici, relatează AFP.

Putin a evocat, în cursul unei convorbiri telefonice cu cei doi lideri occidentali, "asasinate extrajudiciare ale opozanţilor", "luări de ostatici din rândul civililor" şi "utilizarea lor ca scuturi umane", precum şi "desfăşurarea de arme grele în zone rezidenţiale, în apropierea spitalelor, şcolilor şi grădiniţelor", potrivit unui comunicat al Kremlinului.

El a acuzat de asemenea "batalioanele naţionaliste" ale ucrainenilor că "perturbează sistematic operaţiunile de salvare şi îi intimidează pe civilii care încearcă să evacueze" zonele de conflict.

"Vladimir Putin i-a îndemnat pe Emmanuel Macron şi Olaf Scholz să influenţeze autorităţile de la Kiev pentru ca acestea să pună capăt acestor acţiuni criminale", a adăugat Kremlinul. Cei trei lideri au convenit să rămână în contact, menţionează Kremlinul, potrivit Reuters.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel