Beții cum nu au mai fost în Guvernul britanic. Ancheta crucială pentru viitorul lui Boris Johnson

Autorul articolului: Andrei Itu |
Data publicării:
| Categorie: Știri

Crucială pentru viitorul politic al premierului Boris Johnson, ancheta administrativă în scandalul ''Partygate'' a evidenţiat miercuri responsabilitatea guvernului britanic într-o serie de petreceri stropite cu alcool la reşedinţa oficială de la Downing Street în timpul lockdown-ului din pandemie, relatează AFP.

Deşi părea în ultimele săptămâni că poate depăşi acest scandal ce are potenţialul de a-l înlătura de la putere, şeful guvernului conservator britanic a fost nevoit miercuri să recurgă la un nou gest de căinţă, afirmând că şi-l asumă, dar vrea să meargă mai departe.

Raportul întocmit de înalta funcţionară Sue Gray detaliază, eveniment cu eveniment, folosind în sprijinul argumentaţiei inclusiv fotografii şi mesaje e-mail, ceea ce se întâmplat în culisele puterii în timp ce britanicii erau închişi în case în timpul restricţiilor antiepidemice.

Detalii picante



Petreceri care se întindeau până în zorii zilei. Membri ai personalului în stare de ebrietate vomitând şi intrând în altercaţii unii cu alţii. Pereţii de la Downing Street stropiţi cu vin roşu. Şi o petrecere ilegală pentru premier, cu baxuri de bere şi zeci de sandvişuri pregătite, remarcă CNN după lectura raportului.

Unii dintre funcţionarii cei mai puţin experimentaţi au crezut că participarea lor la unele dintre aceste evenimente era autorizată, dată fiind prezenţa înalţilor demnitari, aşadar aceştia din urmă trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru această cultură, notează în raport Sue Gray.

Vorbind în faţa deputaţilor după apariţia raportului, Boris Johnson a spus că-şi asumă întreaga responsabilitate pentru tot ce s-a întâmplat, şi-a cerut din nou scuze, dar s-a declarat hotărât să rămână în funcţie pentru a se concentra asupra priorităţilor britanicilor, menţionând aici inclusiv războiul din Ucraina şi problema inflaţiei.

În replică, liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, a cerut din nou demisia lui Johnson, pentru a restabili demnitatea puterii. Dar Starmer este la rândul său fragilizat de o anchetă a poliţiei de aceeaşi natură, cunoscută ca Beergate.

Mai mulţi deputaţi conservatori s-au adunat în ianuarie pentru a iniţia un vot de neîncredere împotriva lui Johnson. Dar declanşarea războiului în Ucraina, în care Johnson l-a susţinut activ încă din primele momente pe preşedintele Volodimir Zelenski, a împins într-un plan secundar dezbaterea despre posibila demitere a premierului britanic.

Rămâne acum de văzut dacă noile elemente vor fi suficiente pentru a relansa în rândul majorităţii conservatoare discuţia dacă Johnson a minţit sau nu în faţa parlamentului când a asigurat că prin respectivele petreceri nu a încălcat restricţiile în vigoare la acea vreme

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel