Berlinul, exporturi record de armament în acest an: De la submarine, la sisteme antiaeriene

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Economie

Câteva aprobări de ultim minut ale fostului guvern au făcut ca exporturile germane de armament să ajungă la cote maxime.

Aceste acorduri aprobate în ultima clipă a dus totalul exporturilor de arme ale Germaniei la un nivel record de 9,04 miliarde de euro pentru anul în curs, potrivit ministerului Economiei.

Exporturile de arme ale Germaniei au atins un nivel record în acest an, după ce fostul guvern federal, format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Partidul Social-Democrat (SPD), a aprobat acorduri în valoare de aproape 5 miliarde de euro în ultimele nouă zile ale mandatului său, chiar dacă la momentul respectiv avea doar capacitate executivă, informează sâmbătă DPA, care a consultat răspunsul dat de ministerul Economiei la întrebarea unui deputat.

Egiptul, principala destinație



Egiptul este principala ţară beneficiară a exporturilor de arme germane, în pofida criticilor privind încălcarea drepturilor omului şi implicarea sa în conflictele din Yemen şi Libia.

Conform acordurilor de ultimă oră, compania Thyssenkrupp Marine Systems poate livra Egiptului trei fregate MEKO A-200 EN, în timp ce producătorul Diehl Defence a fost autorizat să livreze aceleiaşi ţări 16 sisteme de apărare aeriană IRIS-T SLS/SLX.

O altă destinație este Singapore, ThyssenKrupp Marine Systems fiind autorizat să exporte un submarin de tip 218 SG către bogatul stat din Asia de Sud-Est.

Citește și: Putin face parte dintr-un grup de testare a unui vaccin

Coaliţia dintre creştin-democraţi şi social-democraţi a fost înlocuită de un nou guvern la începutul acestei luni, în urma alegerilor din septembrie.

Detaliile tranzacţiilor au fost transmise cu doar o zi înainte ca Olaf Scholz să fie ales cancelar, deşi valoarea exporturilor nu era cunoscută la momentul respectiv. Acum este clar că exporturile de arme către Egipt se ridică la 4,34 miliarde de euro, în ciuda faptului că guvernul de la Berlin a acţionat având doar calitate de execuţie, situaţie în care deciziile majore sunt de obicei evitate.

Acordurile au fost încheiate sub conducerea fostului cancelar Angela Merkel, împreună cu Scholz, pe atunci vicecancelar.

Un politician din fostul partid de guvernământ al Germaniei, CDU, a apărat aprobarea exporturilor de arme.

Acţiunile guvernului federal interimar s-au încadrat în legislaţia în vigoare. De aceea, vocile critice ale Verzilor şi Die Linke (stânga dură) nu sunt altceva decât lacrimi de crocodil", a declarat duminică pentru DPA expertul în politică externă al CDU, Roderich Kiesewetter.

Noul guvern de coaliţie de centru-stânga - din care fac parte SPD, Verzii şi Partidul Liber-Democrat (FDP) - plănuieşte acum o reformă a controlului exporturilor de arme pentru a reduce livrările de arme către aşa-numitele ţări terţe din afara UE şi NATO.

Kiesewetter a cerut ca interesele politicii de securitate a Germaniei să fie luate în considerare în acest proces.

Este în interesul Germaniei dacă ţările din Orientul Mijlociu continuă să lase statele UE să le echipeze ca parte a politicii lor de înarmare. Nu poate fi în interesul nostru dacă aceste state se aprovizionează în viitor din China sau Rusia, a declarat el. "Atunci nu vom mai avea nicio influenţă politică în regiune".

Noul ministru de externe, Annalena Baerbock, din partea Verzilor, a făcut presiuni pentru reguli mai stricte privind exporturile.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel