Beneficii neaşteptate pentru sănătate ale uleiului de măsline

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Consumul regulat de ulei de măsline poate reduce riscul de demenţă, arată un studiu.

Un nou studiu a stabilit că participanţii care au mâncat mai mult de jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi şi-au redus riscul de deces din cauza demenţei cu 28%, comparativ cu cei care nu au mâncat niciodată sau au consumat rar ulei de măsline.

Analiza a mai arătat că înlocuirea doar a unei linguriţe de unt şi maioneză cu o cantitate echivalentă de ulei de măsline pe zi a fost asociată cu un risc cu 8 până la 14% mai mic de deces din cauza demenţei. Studiul întăreşte tendinţele dietetice care recomandă uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de măsline, şi sugerează că aceste recomandări nu sprijină doar sănătatea inimii, ci şi sănătatea creierului. Alegerea uleiului de măsline, un produs natural, în locul grăsimilor precum margarina, untul şi maioneza este sigură şi poate reduce riscul de demenţă fatală.

Cercetătorii au observat că un aport mai mare de ulei de măsline a fost asociat cu un risc mai scăzut de demenţă fatală, indiferent de calitatea dietei unei persoane. Deci chiar şi cei care mănâncă mai puţin sănătos în general, par să beneficieze de pe urma uleiului de măsline. Acest studiu pe termen lung arată că există beneficii pentru sănătatea cognitivă din consumul de cantităţi relativ mici de ulei de măsline.

Cercetările arată că în uleiul de măsline există lucruri care sunt oarecum benefice pentru sănătatea cognitivă, iar acele lucruri nu sunt prezente în unt sau maioneză. Cercetările anterioare au arătat că un consum de ulei de măsline în loc de margarină, unt, maioneză sau grăsime din lapte duce la un risc mai mic de boli de inimă. Acest beneficiu pentru sănătatea cardiovasculară poate oferi un beneficiu indirect pentru sănătatea cognitivă prin îmbunătăţirea fluxului de sânge către creier.

În plus, compuşii antioxidanţi puternici din uleiul de măsline pot traversa bariera hematoencefalică, având potenţial un efect direct asupra creierului. Studiul este observaţional şi nu dovedeşte că uleiul de măsline este cauza riscului redus de demenţă fatală, subliniază autorii. Ei ar dori să vadă studii suplimentare, cum ar fi studii controlate, pentru a confirma efectele şi a determina cantitatea optimă de ulei de măsline de consumat pentru a beneficia de aceste avantaje, citează Rador.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel