Beijingul bagă spaima-n vedete: Starurile din industria showbiz-ului au 10 zile să-și plătească taxele, altfel riscă închisoarea

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

Vedetele din showbiz-ul chinezesc au termen 10 zile pentru a-și plăti datoriile la statul chinez, care ajung la de sute de milioane de dolari.

China a acordat celebrităţilor şi starurilor sale din industria de divertisment un interval de 10 zile pentru a-şi completa documentele care le sunt solicitate de administraţia fiscală.

Măsura vine după ce autoritățile au dat o amendă uriaşă pentru fraudă unei vedete din mediul online, în contextul mai larg al intensificării controalelor statului chinez în industria de divertisment.

Preşedintele chinez Xi Jinping a lansat un apel în luna august la "prosperitate comună" şi a promis "o ajustare" a veniturilor excesive. Mesajul de atunci a fost înţeles ca un avertisment adresat patronilor foarte bogaţi şi care viza excesele din anumite sectoare de activitate, inclusiv din showbiz şi internet, acuzate că oferă "salarii mirobolante".

Viya, vedeta reținută și pusă la plată: 181 de milioane de euro

Viya, regina teleshopping-ului din China

Luni, vedeta online Viya, celebră în China datorită videoclipurilor sale de tip teleshopping, a fost reţinută pentru fraudă fiscală şi condamnată la plata sumei record de 1,3 miliarde de yuani (181 de milioane de euro).

"Este datoria fiecărui cetăţean să îşi plătească impozitele", a declarat Administraţia fiscală chineză într-un comunicat publicat miercuri. Instituţia a acordat celebrităţilor asiatice un interval "până la sfârşitul anului", adică doar 10 zile, pentru a-şi pune în ordine documentele fiscale, în caz contrar riscând să primească sancţiuni aspre.

Viya a dispărut marţi de pe principalele reţelele de socializare din China, la o zi după condamnarea sa pentru fraudă fiscală. Ea avea 110 de milioane de abonaţi pe reţelele de socializare. Notorietatea ei se datora faptului că era frecvent solicitată de diverse mărci pentru a promova produse pe internet, precum şi pentru că se afla la conducerea unui mic imperiu online.



"Rectificarea haosului"



Celebrităţile s-au aflat în ultimele luni în vizorul autorităţilor chineze.

Televiziunea publică CCTV a anunţat joi lansarea unei campanii de două luni pentru "rectificarea haosului" pe internet. Ea va viza în special "streaming-ul în direct", un mod de difuzare la care vedetele online au recurs cu regularitate.

Viya nu este însă prima vedetă online din China care a fost reţinută pentru fraudă fiscală.

În august, actriţa Zheng Shuang, cunoscută pentru roluri interpretate în mai multe seriale TV foarte populare în China, a fost condamnată să plătească o amendă de 39 de milioane de euro. Instituţia care reglementează sectorul audiovizual chinez a impus retragerea serialelor în care apare actriţa şi le-a ordonat producătorilor de televiziune să nu mai apeleze la serviciile acesteia.

În 2018, vedeta de cinema Fan Bingbing a prezentat scuze publice fanilor ei şi Partidului Comunist Chinez, după ce fiscul a somat-o să plătească 129 de milioane de dolari, o sumă care consta în impozite şi penalităţi neachitate. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel