Barcelona interzice închirierea apartamentelor către turiști până în 2028 pentru a combate creșterea costurilor locuințelor

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Barcelona, una dintre cele mai populare destinații de vacanță din Spania, a anunțat vineri că va interzice închirierea apartamentelor către turiști până în 2028, într-o mișcare drastică menită să controleze creșterea vertiginoasă a costurilor locuințelor și să facă orașul mai locuibil pentru rezidenți, scrie Reuters.

Primarul de stânga al orașului, Jaume Collboni, a declarat că până în noiembrie 2028, Barcelona va anula licențele celor 10.101 apartamente aprobate în prezent pentru închiriere pe termen scurt. "Ne confruntăm cu ceea ce credem că este cea mai mare problemă a Barcelonei," a spus Collboni într-un eveniment organizat de guvernul local.

Boom-ul închirierilor pe termen scurt în Barcelona, cel mai vizitat oraș din Spania de către turiști străini, a dus la situația în care unii rezidenți nu își mai permit un apartament, după ce chiriile au crescut cu 68% în ultimii 10 ani, iar costul achiziționării unei case a crescut cu 38%, a explicat Collboni. Accesul la locuințe a devenit un factor major de inegalitate, în special pentru tineri, a adăugat el.

Guvernele naționale se bucură de beneficiile economice ale turismului - Spania fiind una dintre cele mai vizitate trei țări din lume - dar cu locuitorii locali excluși din anumite zone din cauza prețurilor ridicate, gentrificarea și preferința proprietarilor pentru închirieri turistice profitabile devin subiecte fierbinți în întreaga Europă.

Guvernele locale au anunțat restricții asupra închirierilor pe termen scurt în locuri precum Insulele Canare din Spania, Lisabona și Berlin în ultimul deceniu.

Ministrul spaniol al locuințelor, Isabel Rodriguez, a declarat că sprijină decizia Barcelonei. "Este vorba despre a face toate eforturile necesare pentru a garanta accesul la locuințe accesibile," a postat ea pe X.

Platforma de închirieri de vacanță Airbnb, care găzduiește un număr semnificativ de listări în Barcelona, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentariu.

"Collboni face o greșeală care va duce la (mai multă) sărăcie și șomaj," a declarat APARTUR, asociația apartamentelor turistice din Barcelona, adăugând că interdicția va declanșa o creștere a apartamentelor turistice ilegale.

Hotelurile ar putea beneficia de această măsură. Deschiderea de noi hoteluri în zonele cele mai populare ale orașului a fost interzisă de un partid de extremă stânga care a guvernat Barcelona între 2015 și 2023, dar Collboni a semnalat că ar putea relaxa această restricție.

Asociația hotelurilor din Barcelona a refuzat să comenteze anunțul de vineri.

"Acele 10.000 de apartamente vor fi utilizate de rezidenții orașului sau vor fi scoase pe piață pentru închiriere sau vânzare," a spus Collboni despre măsură.

Guvernul local al Barcelonei a declarat într-un comunicat că va menține regimul "puternic" de inspecție pentru a detecta eventualele apartamente turistice ilegale odată ce interdicția va intra în vigoare.

În ultimii ani, nu au fost permise noi apartamente turistice în oraș. Guvernul local a ordonat închiderea a 9.700 de apartamente turistice ilegale din 2016 și aproape 3.500 de apartamente au fost recuperate pentru a fi utilizate ca locuințe primare pentru rezidenții locali, a spus acesta.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel