Bărbatul care primise un transplant cu inima unui porc modificat genetic a decedat

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 09 Martie 2022, 18:14 | Categorie: Social
Foto: pexels / RODNAE Productions
Foto: pexels / RODNAE Productions

Pacientul primise transplantul la 7 ianuarie.

David Bennett, pacientul în vârstă de 57 de ani care suferea de o maladie cardiacă în fază terminală şi a intrat în istorie drept primul om care a primit un transplant cu o inimă de la un porc modificat genetic, a decedat marţi după-amiază la Centrul medical al Universităţii din Maryland, unde era internat, transmit Reuters şi AFP.

Starea lui a început să se deterioreze în urmă cu câteva zile, au spus medicii săi din Baltimore, iar bărbatul în vârstă de 57 de ani a murit pe 8 martie.

David Bennett cunoștea riscurile asociate intervenției chirurgicale, recunoscând înainte de procedură că este ”o călătorie spre necunoscut”.

Această intervenţie chirurgicală a avut intenţia de a demonstra în premieră că inima unui animal poate continua să funcţioneze într-un corp uman fără respingere imediată, conform unui comunicat dat publicităţii de instituţia medicală după realizarea transplantului.

Medicii de la Centrul Medical al Universității din Maryland au primit o dispensă specială de la  autoritatea de reglementare medicală din SUA pentru a putea efectua procedura, pe baza faptului că David Bennett, care nu era eligibil pentru un transplant uman, ar fi murit altfel.

Porcul din care provenea inima a fost modificat genetic pentru a nu mai produce un tip de zahăr care este prezent în mod normal în toate celulele porcilor şi care provoacă respingerea imediată a organului de către corpul uman. Această modificare genetică a fost efectuată de compania Revivicor, care a furnizat şi un rinichi de porc pe care chirurgii l-au conectat cu succes la vasele de sânge ale unui pacient aflat în moarte cerebrală, în luna octombrie, la New York.

Xenogrefele - grefele de origine animală - nu sunt o noutate. Medicii au încercat transplanturi între specii încă din secolul al XVII-lea, cele mai vechi experimente concentrându-se asupra primatelor.

În 1984, o inimă de babuin a fost transplantată unui copil, însă acesta, supranumit "Baby Fae", a supravieţuit doar 20 de zile. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience