Bani europeni pentru România. Prima şarjă, 264 milioane de euro

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Foto: Freepik
Foto: Freepik

O veste bună privind fondurile europene: Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunță că, la începutul lunii martie a acestui an, României i-au fost rambursate peste 264 de milioane de euro, de la Comisia Europeană.

Suma totală transferată, de 264.043.355 de euro, reprezintă cheltuieli efectuate prin AFIR şi solicitate pentru decontare de România pentru perioada 16 octombrie – 31 decembrie 2022, se arată într-un comunicat al Agenției.

Banii au intrat în conturile statului român în data de 2 martie 2023 şi reprezintă rambursări din FEADR, în valoare de 248.417.217,60 de euro, şi din Instrumentul de Relansare al Uniunii Europene (EURI), în valoare de 15.626.138,79 de euro.

Sumele solicitate şi rambursate reprezintă plăţile efectuate de către AFIR pentru proiectele de investiţii finanţate prin Planul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020, dar şi plăţile compensatorii aferente măsurilor delegate către Agenţia de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură (APIA). 

„Rambursarea cheltuielilor efectuate de către un stat membru certifică corectitudinea acestor cheltuieli şi mai ales faptul că AFIR are toate sistemele de implementare şi plată în deplină concordanţă cu cerinţele regulamentelor europene. Până în prezent, Comisia Europeană a rambursat României aproximativ 7,8 miliarde de euro pentru investiţiile în agricultură şi dezvoltarea durabilă a mediului rural finanţate prin Agenţie”, a precizat George Chiriţă, directorul general al AFIR.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel