Bancul zilei: Negocierile de aderare. Ce spuneau românii acum peste 20 de ani despre intrarea în NATO

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle

Bancul zilei: aderarea.

Acordul pentru începerea negocierilor de aderare la UE a Ucrainei și R. Moldova, aduce aminte de poziția țării noastre, în urmă cu mai bine de două decenii.

Astfel, deși România a fost prima țară din Europa de Est, care a semnat un Acord de Asociere cu UE, aderarea țării noastre la Uniune s-a petrecut abia în 2007, cu aproape trei ani mai târziu decât cea a celorlalte țări foste comuniste.

De asemenea, în ce privește aderarea la NATO, decizia statelor occidentale de la summitul de la Madrid, din 1997, a fost de a amâna aderarea României la Alianță, primele state comuniste primite fiind Cehia, Ungaria și Polonia. România era admisă în NATO abia în 2004, alături de alte șapte state foste comuniste.

Astfel că, după momentul 1999, teama românilor de a nu fi ”lăsați pe-afară” părea destul de întemeiată.

Starea de spirit generală a fost sesizată cu mult umor și de Toni Grecu, într-un spectacol din 1999 al grupului Divertis, care a relatat un banc:

”La Dumnezeu, se duc în audiență președinții Americii, Bill Clinton, Franței, Jacques Chirac și României, Emil Constantinescu, pentru a-l ruga să-i ajute în demersurile lor.

Bill Clinton: <<Doamne, ajută-mă să rezolv toate problemele sociale din America, pentru că e ultimul meu mandat și vreau să părăsesc scena politică triumfal>> Dumnezeu se gândește și zice: <<Da, se rezolvă toate problemele sociale, dar nu în timpul mandatului TĂU>>.

La rând venea Jacques Chirac, care spune: <<Doamne, ajută-mă ca să fac din Franța ce a fost ea pe vremea lui Napoleon>> Dumnezeu se gândește și zice: <<Da, se rezolvă, dar nu în timpul mandatului TĂU>>. 

În fine, vine și rândul Emil Constantinescu, care zice: <<Doamne, ajută-mă ca să fac ca România să intre în NATO în primul val și să-i conving pe români să muncească și să se înțeleagă>> Dumnezeu se gândește și zice: <<Da, se rezolvă, dar nu în timpul mandatului MEU>>”.

”Dumnezeu are un mandat cam interminabil, din câte se știe și răspunsul său mi se pare la fel d interesant, ca și gluma, care este rodul inteligenței populare românești”, a remarcat Toni Grecu.

Decizia de începere a negocierilor, reacția Moscovei

Kremlinul a calificat vineri drept o "afacere internă a Europei" decizia şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene (UE) de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la UE, relatează AFP.

"Este o afacere internă europeană", le-a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că este "important" pentru Moscova ca "toate aceste procese să nu creeze mai multe probleme Rusiei şi (...) în relaţiile acestor ţări cu Rusia".

El a afirmat totodată că speră ca această decizie să nu conducă la o deteriorare a relaţiilor dintre Moscova şi Bruxelles, care în prezent sunt la un nivel atât de scăzut "încât este foarte dificil să fie şi mai mult deteriorate".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a denunţat, de asemenea, dorinţa Republicii Moldova "de a deveni mai europeană decât europenii înşişi".

El a reamintit că Turcia, care este ţară candidată la UE de circa douăzeci de ani, "nu a reuşit niciodată să avanseze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă", a mai spus Peskov.

Şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au acordat joi Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la clubul comunitar, după ce săptămâna trecută Comisia Europeană (CE) a făcut o recomandare în acest sens. Această decizie marchează începutul unui proces lung şi complex în vederea aderării la forul comunitar.

Consiliul European a decis să recunoască "perspectiva europeană" a Georgiei, dar nu i-a acordat încă statutul de candidat.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel