Bancul Zilei: Frăția româno-sovietică / Iulian Fota: Rusul vine cu cana și mie îmi dă un păhărel

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle

Acțiunile armatei ruse din timpul invaziei în Ucraina aduc aminte de perioada ocupației Armatei Roșii.

Denazificarea Ucrainei a însemnat execuții în masă ale civililor, orașe distruse aproape în totalitate sau atacuri împotriva infrastructurii critice, precum zonele celor două centrale nucleare, de la Cernobîl și Zaporijia.

Pe lângă faptele de arme descrise mai sus, forțele militarea ruse au furat cam tot ce le-a picat în mână: de la tractoare și utilaje agricole, trimise direct în Cecenia și localizate prin GPS, lângă Groznîi, până la electrocasnice sau tone de alimente, furate din casele oamenilor sau din magazine.

Furturile la care se dedau militarii ruși nu fac altceva decât să reîmprospăteze poveștile relatate de bunicii sau părinții noștri sau de glumele amare care circulau în perioada comunistă privind subordonarea totală de către Moscova a regimului comunist român de după Al Doilea Război Mondial.

Un banc din acele timpuri a fost readus la suprafață de Iulian Fota care este de părere că Rusia lui Putin nu este cu mult diferită de URSS.

Referindu-se la relațiile româno-ruse, Fota exemplifică situația printr-un banc din timpul anilor 50: ”Dacă el (rusul n.r.) vine cu cana, iar mie îmi dă un păhărel... E ca-n bancul ăla, jumate-jumate.  Grănicerul român, cu ăla sovietic, pe granița pe Prut. Pescuiesc amândoi și prind amândoi același pește. Și grănicerul sovietic spune: <>, la care grănicerul român zice: <<Nu, nu, Ivan! Mai bine facem jumate-jumate>>. Deci, acolo unde nu avem destulă teorie, măcar proverbele astea, dacă le-am înțelege și am ține cont de ele, ne-ar ajuta”, spune Fota, într-un interviu IGDLCC, la George Bugnici.

”M-am întrebat și eu care e problema dacă Rusia hotărăște în zona noastră cum merg lucrurile. Păi, întrebarea fundamentală este așa: are Rusia interes ca România să se dezvolte, să fie o țară democratică?”, se mai întreabă fostul consilier prezidențial.

Citește și: Rusia vrea NAȚIONALIZARE. ÎNTREBARE la Radio Erevan: Care este diferenţa dintre capitalism şi comunism?

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel