Banca Mondială estimează că reconstrucţia Ucrainei va costa 411 miliarde de dolari

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Banca Mondială estimează că reconstrucţia Ucrainei va costa 411 miliarde de dolari / Photo by Burst
Banca Mondială estimează că reconstrucţia Ucrainei va costa 411 miliarde de dolari / Photo by Burst

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de dolari, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Estimarea publicată miercuri acoperă o perioadă de un an de la debutul invaziei ruseşti, la 24 februarie 2022, şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei, a informat Banca Mondială.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de board-ul FMI, în următoarele săptămâni.

"Infrastructura energetică, locuinţele, infrastructura critică, economia şi deminarea, sunt cele cinci priorităţi pentru acest an ", a declarat premierul ucrainean Denis Şmîhal. Acesta a subliniat că estimările Băncii Mondiale nu includ datele privind pierderile provocate infrastructurii, locuinţelor şi afacerilor din teritoriile care acum sunt ocupate de forţele ruseşti.

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

Anna Bjerde, vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, a salutat rezistenţa Ucrainei şi hotărârea de răspunde la nevoile urgente de revenire şi reconstrucţie. "Continuarea sprijinului pentru Ucraina este o investiţie atât în acea ţară cât şi în economia mondială. Sprijinul partenerilor pentru nevoile publice de investiţii trebuie însoţit de investiţii private semnificative pentru a creşte finanţarea disponibilă pentru reconstrucţie", a spus Anna Bjerde.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel