Avertizare OMS: Risc global pentru gripa aviară H5N1

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie de la Upendra Karki/Pexels
Fotografie de la Upendra Karki/Pexels

Marţi, un reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avertizat că există posibilitatea ca virusul gripei aviare H5N1 să se extindă la vitele din alte ţări, în afara Statelor Unite, prin intermediul păsărilor migratoare, informează Reuters.

Autoritățile americane se străduiesc să evalueze siguranța laptelui și a cărnii, după ce, începând din ultima parte a lunii martie, au confirmat prezența virusului H5N1 în 34 de turme de vaci de lapte din nouă state americane, precum și la o persoană din Texas.

"Având în vedere că virusul este transportat în întreaga lume de păsările migratoare, există cu siguranţă riscul ca vacile din alte ţări să fie infectate", a declarat Wenqing Zhang, directoarea Programului global de luptă împotriva gripei din cadrul OMS, într-o conferinţă de presă organizată la Geneva.

Ea a reiterat că agenţia din structura ONU consideră că riscul general pentru sănătatea publică pe care îl reprezintă acest virus este scăzut, dar a îndemnat la vigilenţă.

Rugată de jurnalişti să evalueze transparenţa Statelor Unite în ceea ce priveşte epidemia de până acum, Wenqing Zhang a declarat că OMS a primit actualizări regulate şi a lăudat decizia autorităţilor americane de a împărtăşi cu restul lumii secvenţa genetică a virusului încă de la apariţia primelor cazuri.

"Cred că colaborarea cu CDC (Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite) şi informaţiile pe care le-am primit până acum ne permit să monitorizăm situaţia şi să actualizăm măsurile de pregătire", a adăugat reprezentanta OMS.

"Faptul că infecţia a fost detectată, că am fost informaţi despre un caz individual undeva într-o fermă, arată că supravegherea funcţionează", a adăugat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, citat de AFP.

Wenqing Zhang a confirmat concluziile autorităţilor americane, care consideră că laptele vândut în magazine este "sigur" şi că pasteurizarea distruge într-adevăr virusul prezent în lapte.

Un focar de gripă aviară se răspândeşte de câteva săptămâni în efectivele de vaci de lapte din Statele Unite, singura ţară afectată până în prezent. O persoană care lucrează la o fermă de lactate a fost infectată, dar a prezentat doar simptome uşoare.

Experţii sunt îngrijoraţi de numărul tot mai mare de mamifere infectate cu această boală, chiar dacă cazurile la oameni rămân foarte rare.

În prezent, nu există dovezi de transmitere de la om la om, dar oamenii de ştiinţă se tem că o circulaţie intensă ar putea facilita mutaţia virusului, permiţând trecerea acestuia de la un om la altul.

Pentru moment, se crede că infecţia iniţială a venit de la păsări, dar autorităţile sanitare din Statele Unite încă încearcă să stabilească dacă a existat sau nu o transmitere de la o vacă la altă vacă. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel