Avertisment pentru iarna viitoare: Nu este acoperit consumul de gaze

Irina Constantin |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Potrivit unui analist senior al Fundaţiei de Cercetare Economică Oeconomus din Ungaria, Viktória Németh, în Europa nu mai pot fi crescute semnificativ exporturile de gaze, iar utilizarea surselor regenerabile este limitată.

"Agenţia Internaţională pentru Energie a realizat o analiză pentru acest an despre ce să ne aşteptăm în Europa. Astfel, se preconizează că va lipsi o cantitate semnificativă de gaze naturale pe piaţa europeană", a declarat Viktória Németh, pentru InfoRádió, conform rador. 

Ar fi un deficit de aproximativ 56 de miliarde de metri cubi, din care Europa poate acoperi 30 de miliarde de metri cubi din alte surse, dar există încă un deficit de 26 de miliarde de metri cubi, ceea ce reprezintă 6-7% din consumul european pentru următoarea iarnă. Putem reduce acest decalaj în Europa prin reducerea în continuare a consumului de gaze şi prin îmbunătăţirea eficienţei energetice.

Cealaltă opţiune este faptul că Europa caută noi furnizori, dar există o lipsă de capacitate de gazoducte pe piaţă, care nu provin din Rusia. Transporturile din Norvegia şi Azerbaidjan au atins deja vârful, în timp ce în Algeria se aşteaptă o uşoară creştere, iar importurile de GNL ar putea creşte.

Viktória Németh a declarat că în cazul statelor membre ale UE se poate observa faptul că se închid treptat zăcămintele din care anterior au fost extrase gaze naturale.

Există patru ţări din UE care pot creşte această cantitate, inclusiv România, dar se pare că gazul din România nu va putea intra în Ungaria înainte de anul 2025.

Olanda este în continuare cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, dar şi-a mărit doar temporar producţia de gaze şi intenţionează să o elimine treptat până în 2030. Există motive financiare pentru acest lucru, însă ţările UE au decis să reducă producţia de gaze în ultimii ani, în principal din cauza preocupărilor legate de mediu, şi încearcă să găsească alte modalităţi de a le înlocui.

Potrivit analistului senior, sursele de energie regenerabilă au un mare potenţial, deoarece în 2021 ponderea acestora în producţia de energie din Europa era de doar 19%, iar în 2022 a fost de 27%.

Cu toate acestea, la fel ca în Ungaria, multe alte ţări europene s-au confruntat cu problema că, deşi ar dori să instaleze panouri solare pe acoperişurile unor case pentru a înlocui energia electrică pentru uz rezidenţial, reţeaua de infrastructură trebuie să fie îmbunătăţită nu numai în Ungaria, ci şi în întreaga Europă şi chiar şi în Statele Unite. În momentul în care aceste sisteme au fost proiectate, nu au putut anticipa ritmul în care va creşte numărul de panouri solare.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel