Avertisment BCE: Prețurile caselor din zona euro ar putea scădea odată cu creșterea dobânzilor

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri

BCE avertizează că prețul locuințelor din zona euro ar putea să sufere o scădere "dezordonată" în urma creșterii ratelor la creditele ipotecare, ceea ce ar face achiziționarea unei locuințe inaccesibilă pentru persoanele fizice și neatractivă pentru investitori, conform informațiilor Reuters.

În raportul său semestrial privind stabilitatea financiară, BCE evidențiază multiple riscuri, printre care se numără creșterea costurilor de creditare și încetinirea ritmului de creștere, care afectează atât companiile, cât și gospodăriile. Acesta este doar unul dintre aspectele semnalate de BCE în raportul său.

Începând din luna iulie a anului trecut, BCE a început să majoreze dobânda de politică monetară de la un minim istoric, în încercarea de a contracara o inflaţie ridicată, şi toate semnalele arată că BCE va continua să majoreze costul creditului şi în lunile următoare.

Însă impactul celei mai agresive campanii de majorare a dobânzilor din ultimele decenii abia începe să fie resimţit de piaţa imobiliară, care a înregistrat un adevărat boom în ultimul deceniu graţie creditului ieftin.

"Pe viitor, o scădere a preţurilor ar putea deveni dezordonată pe măsură ce majorarea dobânzilor pentru noile credite ipotecare compromite accesibilitate şi majorează povara dobânzii pentru actualele credite ipotecare, în special în ţările unde predomină creditele ipotecare cu dobândă variabilă", subliniază BCE.

Instituţia de la Frankfurt nu precizează care sunt aceste ţări însă datele BCE arată că Portugalia, Spania şi ţările baltice se numără printre cele unde proporţia creditelor ipotecare cu dobândă variabilă este cea mai mare.

BCE atras de asemenea un semnal de alarmă cu privire la regiunile unde investitorii instituţionali şi-au asumat poziţii mari pe piaţa imobiliară rezidenţială şi care ar putea suferi o lovitură serioasă în situaţia retragerii capitalului. Printre aceste zone se numără Berlinul, unele părţi din Germania de Vest şi unele capitale precum Paris, Madrid, Lisabona şi Dublin.

Pe de altă parte, BCE susţine că gospodăriile din zona euro beneficiază de o piaţă a muncii solide, ceea ce înseamnă că există mai puţini oameni care ar putea să înceteze să îşi mai plătească ratele la credite din cauza şomajului.

Cel mai raport al BCE privind stabilitatea financiară vine la scurt timp după falimentele bancare din SUA şi preluarea în regim de urgenţă a băncii elveţiene Crédit Suisse de către rivala UBS.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel