Avertisment BCE: Impactul negativ asupra marilor bănci europene în cazul problemelor IFN-urilor

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Avertisment BCE: Impactul negativ asupra marilor bănci europene în cazul problemelor IFN-urilor
Avertisment BCE: Impactul negativ asupra marilor bănci europene în cazul problemelor IFN-urilor

Banca Centrală Europeană (BCE) a emis un avertisment cu privire la posibilele repercusiuni asupra marilor bănci din zona euro în cazul în care clienții lor financiari, inclusiv fonduri, companii de asigurări și case de compensare, își retrag depozitele sau se confruntă cu dificultăți. Acest avertisment a fost transmis de BCE marți și a fost raportat de Reuters.

Banca Centrală Europeană (BCE), cu sediul în Frankfurt, a publicat un studiu în care a analizat riscul de contagiune între sectorul bancar din umbră, inclusiv fondurile și alte companii financiare care furnizează finanțare în diverse forme, și băncile tradiționale. Studiul a evidențiat posibilitatea ca acest risc să se propage în ambele direcții, adică de la sectorul bancar din umbră către băncile tradiționale și invers.

BCE a descoperit că expunerea, atât în termeni de active bancare cât şi în termeni de pasive, este concentrată în rândul celor mai mari 13 bănci din zona euro, inclusiv a celor opt bănci europene de importanţă globală.

Cel mai important risc identificat de BCE a fost acela în care sectorul bancar din umbră şi-ar retrage fondurile din bănci, precum depozitele sau acordurile repo. Acestea reprezintă 13% din totalul pasivelor băncilor tradiţionale şi chiar mai mult în cazul băncilor mai mari.

Acest lucru ar putea să se întâmple dacă sectorul bancar din umbră, sau intermediarii financiari non-bancari în jargonul organismelor de reglementare, ar fi afectat la rândul său de ieşiri de fonduri sau pierderea încrederii într-o bancă.

"Această finanţare ar putea să fie extrem de sensibilă la calitatea creditului băncilor beneficiare şi poate amplifica presiunile de finanţare cu care se confruntă băncile dacă se pune sub semnul întrebării soliditatea fundamentelor lor", precizează BCE.

Alte canale de contagiune includ vânzarea forţată a unor active de către sectorul bancar din umbră, care ar provoca pierderi băncilor tradiţionale pentru că portofoliile lor se suprapun deseori sau sunt corelate, susţine BCE.

Pe de altă parte, BCE avertizează că problemele la băncile de importanţă sistemică ar crea necazuri băncilor din umbră. "Dacă una sau un grup de astfel de bănci ar întâmpina probleme, ar exista, probabil, ramificaţii substanţiale cu privire la capacitatea unei părţi semnificative din sectorul intermediarilor financiari non-bancari de a gestiona lichiditatea şi riscurile de pe piaţă", este de părere BCE.

La realizarea acestui studiu, instituţia de la Frankfurt a utilizat date confidenţiale la care are accces în calitate de principal organism de supervizare bancară din zona euro. BCE nu a menţionat nicio firmă în mod concret în studiul său.

Băncile de importanţă sistemică globală din zona euro sunt: BNP Paribas, Deutsche Bank, BPCE, Credit Agricole, ING, Santander, Societe Generale şi UniCredit. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel