Avalanșe la Bâlea Lac și cabana Capra. Turiștii din Făgăraș, captivi la cazare. Risc uriaș 

radiodcnews Team | Dată: 05 feb 2023, 09:25 | Categorie: Știri

Turiştii aflaţi în Munţii Făgăraş sunt avertizaţi să nu părăsească zona cabanelor, din cauza riscului uriaș de avalanșe. 

Salvamontiştii anunţă că sunt avalanşe care se declanşează singure şi este exclusă orice activitate în zona montană, chiar şi sub 1.800 de metri. În zona turistică Bâlea Lac, stratul de zăpadă a depăşit doi metri şi este de aşteptat ca meteorologii să ridice gradul de risc de avalanşă la cinci, nivelul maxim. Cei care ajung la Bâlea Lac trebuie să stea în jurul cabanelor şi să nu se aventureze nici măcar la poalele versanţilor, mai spun specialiştii, informează Rador. 

O avalanşă de mari dimensiuni a lovit cabana Capra şi parcarea din faţa cabanei, în cursul nopţii, potrivit informaţiilor furnizate de pagina de Facebook, "Avalanşe în Carpaţi" şi confirmate de directorul Salvamont Sibiu.

"Nu sunt victime, dar sunt pagube materiale atât la cabană, precum şi mai multe maşini avariate. Avalanşa a curs pe vâlcelele ce coboară dinspre Cota 2.000 (Căldarea Berbecilor), (...). În urma ninsorilor masive cu vânt din ultima perioadă, riscul de avalanşă este mare în toată zona de gol alpin a munţilor Făgăraş. De asemenea la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanşe mari în zona Şaua Doamnei (Curmătura Bâlii). Cel mai probabil, această avalanşă a curs de sub vârful Paltinul şi a traversat zona Şeii Doamnei. Cum ninsorile şi vântul continuă, este de aşteptat să se producă mai multe avalanşe declanşate spontan, chiar şi in zona montană de sub 2.000 m, unele dintre acestea de dimensiuni mari". avertizează cei de la "Avalanşe în Carpaţi".

Accesul la Bâlea Lac în Munţii Făgăraş se poate face doar cu telecabina şi numai dacă permit condiţiile meteo. Transfăgărăşanul este închis circulaţiei între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac, ceea ce înseamnă că turiştii pot ajunge cu maşinile doar până la Bâlea Cascadă. 

Alertă de avalanșă în munții Făgăraș. Prima din acest an

 Meteorologii au emis duminică, pentru prima dată în această iarnă, o avertizare de risc foarte mare de producere de avalanşe la peste 2.000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac, unde stratul de zăpadă măsoară 246 de centimetri.

"Ridicăm totuşi la 5 (riscul de producere de avalanşe - n.r.), la peste 1.800 de metri în Munţii Făgăraş, pentru că a nins destul de mult", a precizat, pentru AGERPRES, meteorologul Narcisa Milian.

Riscul de producere de avalanşe poate fi de la 1 la 5, acesta fiind "riscul foarte mare", maxim emis de meteorologi.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite