Avalanșă în Alpi. MAE anunță că românii sunt teferi. Ghețarul Marmolada a făcut cel puțin șase morți și 16 dispăruți. Anchetatorii: Un carnagiu

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social

Bilanțul provizoriu este de 6 morți, 9 răniți, 16 dispăruți. Căutările au fost reluate cu drone.

Ministerul Afacerilor Externe arată că familia care a semnalat, anterior, despre dispariţia a trei cetăţeni români a informat MAE, în urmă cu puţin timp, cu privire la faptul că a fost contactată de către membrii de familie declaraţi dispăruţi, context în care a precizat că persoanele în cauză se află în afara oricărui pericol.

Turiştii români ar fi fost cazaţi în această perioadă într-o locaţie fără acces la mijloace de comunicaţie (reţea de telefonie mobilă şi conexiune la internet). MAE precizează că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariţia altor cetăţeni români.

MAE, prin Departamentul Consular, Ambasada României la Roma şi Consulatele Generale ale României la Trieste şi Milano, monitorizează permanent evoluţia situaţiei, continuă dialogul cu autorităţile italiene pentru obţinerea unor informaţii actualizate şi este pregătit să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale. MAE precizează că procedurile de identificare a tuturor victimelor de către autorităţile italiene sunt în desfăşurare.

Știrea inițială:

Tragedia a avut loc pe ghțarul Marmolada, în urma prăbușirii unei porțiuni de gheață între Punta Rocca și Punta Penia.

Avalanșa a plecat cu 300 de km/h, nicio scăpare pentru cei care erau în calea avalanșei.

Printre dispăruți, se numără italieni, români, cehi şi germani, scrie ilmessaggero

Consulul României i-a contactat pe carabinieri din Trentino specificând că printre cei dispăruți sunt și cetățeni români, arată și Ladige.

Patru dintre cele șase victime au fost identificate: sunt trei cetățeni italieni, în timp ce a patra este de naționalitate cehă.

Conform verificărilor efectuate pe drumurile din Passo Fedaia și în parcările din jurul lacului Fedaia, de unde pleacă atacurile potecilor care duc spre Marmoalda, sunt 16 autoturisme al căror proprietar nu a fost încă identificat.

În parcarea de la punctul de plecare au rămas 16 mașini, pe care nimeni nu a mers până acum să le ridice. Nu există un număr precis al celor dispăruți. 

 "Deocamdată nu știm dacă mașinile sunt ale celor șase persoane decedate sau ale celor dispărute sau ale unor persoane care nu sunt interesate de eveniment. Vom ști asta pe baza rapoartelor și indicațiilor care vor sosi", a declarat de președintele provinciei autonome Trento, Maurizio Fugatti.

Verificări vor fi efectuate și pe versantul Belluno al muntelui pentru că din Malga Ciapela ar fi putut urca și alte persoane. „O situație care lasă încă puține speranțe”, a spus șeful Protecției Civile din Trentino,Raffaele De Col.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel