Ungaria. Ziua Națională, ”sabotată” de... meteorologi. Șefii ANM-ului ungar, demiși după prognoza greșită, care a distrus spectacolul de artificii

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: pexels, Bojána Noémi Molnár
Foto: pexels, Bojána Noémi Molnár

Ministrul Inovării, Laszlo Palkovics , i-a demis luni pe șefii serviciului meteorologic ungar, scrie BBC.

Autoritățile maghiare i-au demis pe șefii serviciului meteorologic după ce aceștia au greșit prognoza meteo, iar vremea rea nu ​​a fost anunțată la timp, ceea ce a făcut ca marele spectacol de artificii să fie amânat, transmite BBC.

„Cel mai mare foc de artificii din Europa” fusese programat pentru sâmbătă seara la Budapesta, de Sfântul Ștefan, sărbătoarea națională a Ungariei.

Era programat un spectacol pirotehnic cu tragerea a 40.000 de artificii, din 240 de puncte, pe o distanţă de 5 kilometri de-a lungul Dunării.

Dar, cu șapte ore înainte de începerea ceremoniei, guvernul a amânat evenimentul până săptămâna viitoare din cauza prognozei meteo, care anunța vreme nefavorabilă.

Vremea a rămas în cele din urmă stabilă, motiv pentru care șeful și adjunctul șefului serviciului meteorologic au fost demiși.

Serviciul de Meteorologie și-a cerut duminică scuze pentru prognoza eronată, spunând că scenariul „cel mai puțin probabil” s-a adeverit și că incertitudinea este o parte integrantă a meteorologiei.

Atenţionări de ploi abundente în aproape toată România, până miercuri dimineaţa; Cod galben de caniculă,în alte 9 judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, noi atenţionări Cod galben şi Cod portocaliu de vreme instabilă şi ploi abundente, valabile în aproape toată ţara până miercuri dimineaţa, dar şi un Cod galben de disconfort termic ridicat în nouă judeţe.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 23 august, ora 10:00 - 24 august, ora 10:00, va fi Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a ţării. Vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi pe alocuri vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25 - 30 l/mp şi pe arii restrânse 40 - 50 l/mp.

În acelaşi interval de timp, va intra în vigoare un Cod portocaliu de ploi abundente, ce vizează zone din 14 judeţe. Astfel, în nordul Olteniei şi al Munteniei, în sudul Banatului, precum şi în Carpaţii Meridionali şi de Curbură vor fi perioade cu averse torenţiale, iar prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 40 - 50 l/mp şi pe arii restrânse de peste 60 - 80 l/mp.

De asemenea, în cursul zilelor de marţi şi miercuri, este valabil un Cod galben de disconfort termic ridicat în sud-estul ţării, cu un indice de temperatură-umezeală (ITU) peste pragul critic de 80 de unităţi. Local, va fi caniculă, temperaturile maxime se vor situa între 32 şi 36 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 19 - 21 de grade. În a doua jumătate a săptămânii disconfortul termic va fi în creştere şi în restul ţării.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel