Autoritățile grecești au arestat 13 persoane după ce artificiile lor de pe yacht au declanșat un incendiu

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Homepage
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Autoritățile grecești au arestat sâmbătă 13 persoane după ce artificiile lansate de pe un iaht au declanșat un incendiu de pădure pe insula Hydra, în timp ce țara se confruntă cu un nou sezon de incendii de vară mortale.

Primarul insulei Hydra și-a exprimat „indignarea” după ce incendiul a izbucnit vineri seara și a promis acțiuni legale împotriva celor responsabili, scrie The Guardian.

Săptămâna aceasta, zeci de incendii de vegetație în Grecia au dus la moartea a cel puțin unei persoane.

Cel mai recent incendiu a fost „provocat de artificii lansate de pe un vas și a ars singura pădure de pini de pe insulă, într-un loc dificil de accesat și fără drumuri”, a declarat echipa de pompieri din Hydra pe Facebook.

Treisprezece persoane acuzate de implicare în lansarea artificiilor au fost arestate după o anchetă a serviciului de pompieri și vor fi prezentate unui procuror duminică, potrivit unui comunicat al serviciului de pompieri.

Nu au fost furnizate detalii despre suspecți. Grecia a înăsprit pedepsele pentru incendiere, cu infractorii riscând până la 20 de ani de închisoare și amenzi de până la 200.000 de euro.

Pe lângă solicitarea de acțiuni legale împotriva persoanelor „iresponsabile” din spatele artificiilor, primarul din Hydra, Giorgos Koukoudakis, a declarat pentru radiodifuzorul public ERT că autoritățile trebuie să creeze mai multe zone anti-incendiu și drumuri prin păduri.

Un alt incendiu a izbucnit sâmbătă pe insula Andros, au declarat serviciile de urgență. Patru sate au fost evacuate și au fost aduse avioane și elicoptere pentru a stinge flăcările cu apă.

Serviciul de protecție civilă a cerut o vigilență extremă deoarece riscul de incendii este „foarte ridicat”, în special în regiunea Attica, pe peninsula Peloponez și în centrul Greciei.

Grecia se pregătește pentru o vară dificilă, autoritățile avertizând că vânturile puternice și temperaturile ridicate au crescut pericolul.

După cea mai caldă iarnă înregistrată vreodată, țara mediteraneană a înregistrat săptămâna trecută primul val de căldură al anului, cu temperaturi care au depășit 44C în unele locații.

Vineri, pompierii au luptat cu incendii alimentate de trei zile de vânturi puternice, care au dus la moartea unui bărbat de 55 de ani, care a murit în timp ce lupta cu flăcările în jurul satului său.

Anul trecut, un val de căldură intens de două săptămâni a fost urmat de incendii devastatoare în care au murit 20 de persoane.

Oamenii de știință avertizează că emisiile de combustibili fosili cauzate de oameni agravează durata și intensitatea valurilor de căldură din întreaga lume.

Temperaturile în creștere duc la sezoane extinse de incendii și cresc suprafața arsă de incendii, conform Panelului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al ONU.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel