Asta e chiar ușor. Obiceiul numărul unu în lupta împotriva bolii Alzheimer

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle

Un nou studiu a descoperit o legătură între sănătatea intestinului și un risc mai scăzut de apariție a bolii Alzheimer

Dacă nu aveți obiceiul de a mânca alimente care îmbunătățesc și mențin sănătatea intestinului, acum ar putea fi timpul să schimbați ceva.

Un nou studiu a găsit o legătură între tulburările intestinale și boala Alzheimer.

În cercetările efectuate de Universitatea Edith Cowan și publicate în revista Communications Biology, rezultatele mai multor studii au arătat că persoanele cu tulburări intestinale prezintă un risc crescut de apariție a bolii Alzheimer.

Aprofundarea acestei descoperiri ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente.

Boala Alzheimer distruge memoria, capacitatea de a gândi și este cea mai răspândită formă de demență. Studiile observaționale anterioare au sugerat o legătură între Alzheimer și tulburările gastrointestinale, dar până acum nu era clar de ce.

Centrul de sănătate al Universității Edith Cowan a oferit acum noi perspective. Studiul este unul extrem de amplu. Acesta a analizat datele de la aproximativ 400.000 de persoane.

”Studiul oferă o nouă perspectivă asupra geneticii din spatele apariției simultane observate a Alzheimer și a tulburărilor intestinale. Acest lucru ne îmbunătățește înțelegerea cauzelor acestor afecțiuni și identifică noi ținte pentru cercetare pentru a putea detecta boala mai devreme și pentru a dezvolta noi tratamente pentru ambele tipuri de afecțiuni - a spus dr. Emmanuel Adewuyi, coordonatorul echipei de cercetare.

Directorul Centrului și supervizorul studiului, profesorul Simon Laws, a spus că, deși studiul nu a concluzionat că tulburările intestinale cauzează boala Alzheimer sau invers, rezultatele sunt neprețuite.

”Aceste descoperiri oferă dovezi suplimentare care susțin conceptul de „axa intestin-creier”, o conexiune bidirecțională între centrii cognitivi și emoționali ai creierului și funcționarea intestinului” - a spus profesorul Laws.

Este colesterolul principala cauză a problemei?

Când cercetătorii au făcut analize suplimentare, au descoperit alte legături importante, cum ar fi rolul pe care îl poate juca colesterolul. Dr. Adewuyi a spus că nivelurile anormale de colesterol s-au dovedit a fi un risc atât pentru boala Alzheimer, cât și pentru tulburările intestinale.

”Observarea caracteristicilor genetice și biologice comune între Alzheimer și afecțiunile intestinale indică un rol puternic al metabolismului lipidic, al sistemului imunitar și al medicamentelor care scad colesterolul. Deși sunt necesare cercetări suplimentare asupra mecanismelor de bază, există dovezi că colesterolul ridicat poate fi transmis la sistemul nervos central, ducând la un metabolism anormal al colesterolului în creier, a spus el.

El adaugă că există dovezi care sugerează că nivelurile anormale de lipide pot cauza sau exacerba bacteriile intestinale.

”De exemplu, colesterolul crescut în creier este asociat cu degenerarea creierului și o deteriorare cognitivă” - a spus dr. Adewuyi.

Deși în prezent nu există tratamente cunoscute, concluziile studiului sugerează că medicamentele care scad colesterolul pot fi utile din punct de vedere terapeutic.

– Dovezile arată că statinele au proprietăți care ajută la reducerea inflamației, întăresc imunitatea și protejează intestinele – a spus dr. Adewuyi.

Cu toate acestea, el a subliniat că este nevoie de mai multe studii și că pacienții ar trebui evaluați individual pentru a evalua dacă ar beneficia de utilizarea statinelor.


Începeți treptat

- Aceste rezultate sunt cu adevărat interesante și vreau să le investighez mai mult - a spus dieteticianul și nutriționistul înregistrat Amanda Sauceda pentru Eat This, Not That .

Care sunt obiceiurile alimentare pentru sănătatea intestinului?

Dacă doriți să adoptați o dietă sănătoasă pentru intestin, Sauceda spune că faceți mici schimbări care fac o mare diferență.

– Instinctului tău îi place constanța, dacă faci schimbări rapide, instinctul tău le va respinge – explică Sauceda.

Pe de altă parte, spune el, modificările mici dau intestinelor mai mult timp să se adapteze. Cel mai bine este să începeți cu mai multe fibre și o varietate de alimente. Creșterea aportului de fibre este o schimbare foarte simplă pe care o poți face.

- Alimentele prebiotice pot fi deosebit de utile, deoarece s-a demonstrat că oferă o varietate de beneficii pentru sănătate. Ovăzul, sparanghelul și ceapa sunt doar câteva dintre alimentele prebiotice – spune Sauceda.

Cum să îmbunătățim diversitatea? Cel mai bine este să adăugați fructe sau legume noi pe care nu le consumați în mod normal.

Alimente bogate în fibre:

  • Fructe: zmeura, prune uscate, stafide, pere, afine, mere

  • Leguminoase: fasole, mazăre, fasole,

  • Legume: anghinare, broccoli, fasole verde, porumb;

  • paste integrale, orez brun, terci de orz;

  • nuci, migdale, alune, alune.

Iată șase lucruri pe care le puteți încerca pentru a vă îmbunătăți sănătatea intestinală:

  • consumați 30 g de fibre zilnic (fructe, legume, cereale integrale)

  • dormiți suficient

  • introduceți probiotice și prebiotice în dietă

  • reduceți nivelul de stres

  • beți suficientă apă

  • mănați încet și mestecați fiecare mușcătură

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel